اجرای استفاده از سیستم الکترونیک در تاکسیها از هفته آینده
۰۲/۱۱/۱۴۰۳آتش سنگین بالگردهای کبری هوانیروز در رزمایش نزاجا
۰۲/۱۱/۱۴۰۳گفتوگو|جزئیات تنوعبخشی به منابع تأمین آب کشور
تنوعبخشی به منابع تأمین آب کشور از توسعه بیش از پیش ظرفیت آبشیرینکنها تا استفاده از ظرفیت پساب برای جایگزینی در مصارف آب صنایع و کشاورزی غیرمثمر در دستور کار قرار گرفته است.
هاشم امینی، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی پایگاه اطلاع رسانی اخبار فارسی به نقل از خبرگزاری تسنیم، اظهار داشت: یکی از اقدامات بسیار خوبی که در کشور بهخصوص از بودجه 1402 اوج گرفت و در برنامه هفتم توسعه هم برآن تأکید شد، مدیریت منابع آبی کشور با رویکرد بازچرخانی آب و استفاده همزمان از آب متعارف و غیرمتعارف بود.
وی افزود: از سرجمع تأمین آب شرب کشور حدود ۴۰ درصد از منابع سطحی صورت میگیرد؛ برخی از شهرها بهجهت کاهش بارشها و برخی شهرها که بیشتر از آب زیرزمینی استفاده میکنند بهخاطر افت سطح آب زیرزمینی دچار تنش میشوند؛ بهخصوص شهرهای ساحلی ما که آب دریا را بهعنوان یک پتانسیل خوب تأمین آب نامتعارف دارند، اما از آب شرب مناسب برخوردار نیستند.
.
۸۷ آبشیرینکن در مدار بهرهبرداری است
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تصریح کرد: در ۷ – ۸ سال گذشته در قالب قراردادهای سرمایهگذاری ۸۷ آبشیرینکن در سطح کشور و بهخصوص در نوار ساحلی سیستانوبلوچستان، هرمزگان، بوشهر و خوزستان احداث کردیم و اینها در مدار بهرهبرداری هستند.
وی ادامه داد: یکی از راهبردهای وزارت نیرو این است که در شعاع ۱۰۰ کیلومتری از ساحل بتوانیم تمامی شهرها را از آبشیرینکنها بهرهمند کنیم و نگاهی که دکتر علی آبادی دارد این است که آبشیرینکنهایی که در سواحل داریم، سعی کنیم ظرفیت های آنها بیش از برنامهریزیهای قبلی توسعه یابد و این نگرانی را نهتنها در بخش شرب بلکه در بخش صنایع آببر و حتی بخش کشاورزی هم رفع کنیم و از این ظرفیت استفاده کنند.
توسعه ظرفیت آبشیرینکنها در دولت کلید خورده
امینی با بیان اینکه “توسعه ظرفیت آبشیرینکنها در دولت کلید خورده”، گفت: شیرین سازی آب دریا به عنوان یکی از منابع تأمین نامتعارف آب در دستور کار قرار دارد و آن پنج خطی که قرار است از دریای عمان و خلیج فارس به نوار شرقی، مرکزی و غربی کشور بیاید و هدف آن تأمین آب صنایع است، یک تحول خوبی در استفاده از آب دریا خواهد بود.
وی افزود: در کنار تنوعبخشی به منابع آب، بحث تأمین آب صنایع و کشاورزی غیرمثمر از محل پساب فاضلاب را در دستور کار داریم، به طوری که منابع باکیفیت سطحی و زیرزمینی که در بخش صنعت و کشاورزی غیرمثمر استفاده می شود را با پساب جایگزین کنیم.
تأکید برنامه هفتم توسعه بر استفاده از پساب فاضلاب
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه “در برنامه هفتم توسعه بر استفاده از پساب فاضلاب تأکید شده است”، گفت: باید صنایع آببر که آبهای متعارف را استفاده میکنند مورد اخطار قرار بگیرند و آب متعارف را در اختیار شرب قرار داده و مابهازای آن پساب دریافت کنند.
وی ادامه داد: اوایل سال ۱۴۰۳ حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان قرارداد بیعمتقابل با صنایع کشور در نقاط مختلف منعقد شد که صنعت به احداث تأسیسات فاضلاب ورود کند و پسابی که استحصال می شود را خود صنایع بهصورت بلندمدت برای تأمین آب مورد نیاز خود بردارند که در این زمینه قراردادهای بلندمدت ۲۵ تا ۳۰ ساله منعقد شده است.
قراردادهای جدید با صنایع برای احداث تصفیهخانههای فاضلاب در راه است
امینی خاطرنشان کرد: خوشبختانه ۲۱ قرارداد با حجم ۳۵۶ میلیون مترمکعب در سال با صنایع منعقد شده و این قول را هم می دهیم که در ماههای آتی رقم قابل توجهی قرارداد در این زمینه با صنایع به امضا برسد و آب متعارف قابل استفاده در شرب، کشاورزی و زیستمحیطی که الان از سوی صنایع در حال استفاده است، آزاد شده و به مصارف مورد نیاز برسد.
وی افزود: متأسفانه نگاهی که امروز در کشور وجود دارد و نسبت به صنعت فاضلاب کشور ایجاد شده، در دو دهه قبل نبود و ایجاد شبکههای فاضلاب را خدمتی لوکس درنظر میگرفتند و آن را دارای ضرورت و اولویت نمیدانستند، اما امروز هم بهلحاظ مدیریت منابع آب و هم مباحث بهداشتی و زیستمحیطی، برنامهریزی شده تا شهرهایی که شبکه فاضلاب ندارند و صنعتی مجاور آنهاست که درحال استفاده از منابع آب سطحی یا زیرزمینی خوب و باکیفیت است، آن صنعت را مکلف به احداث شبکه فاضلاب و تصفیهخانه شهر کنند تا منابع آب با کیفیت را برای استفادههای دیگر آزاد کند و به این ترتیب، تأسیسات جمعآوری و تصفیه فاضلاب آن شهر هم تکمیل شود.
۳۷۶ شهر تأسیسات جمعآوری و تصفیه فاضلاب دارند
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تصریح کرد: درحال حاضر ۲۷۷ تصفیهخانه فاضلاب در سطح کشور داریم، حدود ۱۴۰۰ شهر داریم و از این تعداد، ۳۷۶ شهر شبکه فاضلاب اجرا کردهایم و یا درحال اجرا هستیم و بقیه شهرها هنوز تأسیسات جمعآوری و تصفیه فاضلاب ندارند.
امینی با بیان اینکه “برای احداث تأسیسات جمعآوری و تصفیه فاضلاب نمیتوانیم به بودجههای دولتی تکیه کنیم”، گفت: اگر بخواهیم منتظر تأمین منابع دولتی برای اجرای این پروژهها باشیم، احداث آنها شاید دو یا سه دهه بهطول بینجامد؛ راهکار توسعه و احداث ظرفیتهای جمعآوری و تصفیه فاضلاب شهرها، استفاده از ظرفیت صنایع است که در دستور کار قرار گرفته است.
وی ادامه داد: صنایع به صورت قراردادهای بیع متقابل به این موضوع ورود میکنند و در بازه زمانی کوتاه، شبکه و تصفیه خانه احداث میشود و پساب آن هم مورد استفاده همان صنایع قرار خواهد گرفت.
عرضه پساب از طریق بورس ادامه خواهد داشت
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه “یکی از اقدامات خوبی که در وزارت نیرو رخ داد ایجاد بورس پساب بود”، گفت: در برخی استانها پساب مازاد داشتیم که این پساب مازاد موجب بروز مشکلات زیست محیطی شده بود که در یک برنامهریزی خوب، قرار شد علاوه بر برگزاری مزایده و دادن فراخوان برای مراجعه صنایع، از طریق بورس هم پساب واگذار شود و در تهران برای اولین بار در کشور شاهد عرضه پساب از طریق بورس بودیم؛ چند سرمایهگذار ورود کردند و نسبت به خریداری پساب اقدام کردند.
وی افزود: در بقیه استانها نیز این موضوع در دستور کار است و در واقع شاهد تنوع بخشی به بازار آب و پساب در کشور هستیم.
انتهای پیام/