به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار فارسی به نقل از خبرگزاری ایسنا، پتروپالایشگاهها واحدهای صنعتی پیشرفته و بزرگی هستند که از ادغام پالایشگاهها و پتروشیمیها به وجود میآیند. به گفته کارشناسان، در کشورهای پیشرفته پالایشگاهها و پتروشیمیها در کنار یکدیگر توسعه پیدا میکنند تا استفاده از عملکرد پتروپالایشگاهی امکانپذیر باشد. چین به عنوان یک ابرقدرت اقتصادی در جهان طی سالهای اخیر توسعه مینی پتروپالایشگاهها را به شدت در دستور کار قرار داده است.
طی سالهای اخیر، مینی پتروپالایشگاههای چین قسمت اعظم نفت ایران را تبدیل به محصولات نهایی کردند و از سود سرشار این فرآیند بهره بردند. با توجه به این واقعیات، توسعه پتروپالایشگاهها در کشور طی سالهای اخیر تبدیل به یک مطالبه عمومی در بین کارشناسان شده است. بسیاری بر این عقیدهاند که اگر مردم در جریان مزیتهای این واحدهای صنعتی قرار بگیرند، قطعاً از دولت و مجلس با جدیت درخواست خواهند داشت که به توسعه پتروپالایشگاهها مبادرت کند.
قانون تنفس خوراک مصوبه مجلس و قانون تهاتر ۱۵۰ هزار بشکهای نفت در روز با تجهیزات پتروپالایشگاهی که در برنامه هفتم توسعه آمده است، بسترهای لازم را برای جذب سرمایه و تأمین تجهیزات مورد نیاز برای پتروپالایشگاهها فراهم کرده است. به گفته کارشناسان، توسعه این واحدهای صنعتی علاوه بر بودجه نیاز به تکنولوژی نیز دارد که باید برایش چارهاندیشی داشته باشیم.
کارشناسان و اهالی رسانه منتظر هستند ببینید که توسعه پتروپالایشگاهها چه جایگاهی در برنامههای وزیر نفت آتی دارد. با توجه به مزیتهایی که این واحدهای صنعتی میتوانند به لحاظ ارزآوری، مقابله با تحریمها، اشتغالآفرینی، توسعه صنایع و … برای کشور داشته باشند، توسعه و راهاندازی آنها باید با جدیت در دستور کار باشد.
محسن انصاری، پژوهشگر شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و کارشناس انرژی، در گفتگو با ایسنا در خصوص لزوم توسعه پتروپالایشگاهها در کشور تصریح کرد: پتروپالایشگاهها موضوع جدیدی نیستند و طی سالیان گذشته کارشناسان حوزه انرژی بر لزوم توسعه این واحدهای صنعتی در کشور تأکید کردهاند، در دولت شهید رئیسی، بحثهای مربوط به توسعه پتروپالایشگاهها از طریق کمیسیون انرژی مطرح میشد.
وی ادامه داد: در توصیهها مطرح شده است که کشور باید به سمت ادغام پالایشگاهها و پتروشیمیها برود، به نحوی که بتوانیم خوراک صنایع پتروشیمی را افزایش دهیم. یکی از راهکارها، راهاندازی پتروپالایشگاههاست. نمونههایی از پتروپالایشگاهها در کشورهای مختلف به بهرهبرداری رسیدهاند و کارآیی خود را نشان دادهاند.
موضوع پتروپالایشگاهها از سالها قبل مدنظر بود
این کارشناس انرژی توضیح داد: موضوع پتروپالایشگاهها از سالها قبل مدنظر بود، بعد از این که این مسئله در مناظرات انتخاباتی مطرح شد، مجدداً مورد توجه قرار گرفته و به روزتر شده است.
انصاری گفت: قرار بود سه سال پیش تکمیل پتروپالایشگاه شهید سلیمانی در دستور کار قرار بگیرد. متأسفانه این کار انجام نشد. یکی از نامزدها در مناظرات انتخاباتی مطرح کردند که برنامهریزی برای راهاندازی ۵ پتروپالایشگاه را در کشور داشته باشیم. به طور نرمال، گفته میشود برای راهاندازی پتروپالایشگاهها به ازای هر بشکه نفت ورودی نیاز به ۳۰ هزار دلار سرمایه داریم. به این ترتیب، راهاندازی یک پتروپالایشگاه با ظرفیت یک یا دو میلیون بشکهای در روز، قریب به ۳۰ تا ۶۰ میلیون دلار هزینه دارد که بسیار سنگین است.
بدون سرمایه میتوان پتروپالایشگاهها را ایجاد کرد؟
وی ادامه داد: در شرایط فعلی، دولت به لحاظ مالی توان لازم را برای راهاندازی پتروپالایشگاههایی با ظرفیت بالا ندارد. بهتر است به سمت توسعه پتروپالایشگاهها با ظرفیتهای پایینتر برویم. البته در وهله اول نیاز است به اجرای طرحهای کیفیسازی پالایشگاههای موجود بپردازیم و آنها را به سمت پتروپالایشگاه شدن سوق دهیم.
این کارشناس انرژی توضیح داد: کارشناسان از سال پایانی دولت آقای روحانی در ارتباط با لزوم توسعه پتروپالایشگاهها و کیفیسازی پالایشگاههای موجود مطلب نوشتهاند و بر این موضوع تأکید کردهاند. این تلاشها همچنان ادامه دارد. طرحهای کیفیسازی پالایشگاهها و سوق دادن آنها به سمت پتروپالایشگاه شدن، به دلیل نبود منابع به کندی پیش میرود.
طرحهای نیمه تمام هرچه زودتر باید تمام شوند
انصاری گفت: طرحهایی همچون آدیش جنوبی با ظرفیت ۶۰ هزار بشکه، واحد تقطیر در خلاء پالایشگاه لاوان و فاز اول پالایشگاه مهر خلیج فارس باید با جدیت در دستور کار باشند. این طرحها در بدترین شرایط باید تا الان به بهرهبرداری میرسیدند که هنوز این کار انجام نشده است. دولت باید برای این طرحها برنامهریزیهای دقیق داشته باشد و آنها را به نتیجه برساند.
وی ادامه داد: پتروپالایشگاهها برای کشور مزیت دارند و باید در دستور کار باشند. در ابتدا دولت باید به سمت کیفی سازی پالایشگاههای موجود برود و آنها را به سامان برساند و در کنار آن با اعطای مشوقهای حاکمیتی نظیر تنفس خوراک یا اعطای کمک برای خرید تجهیزات با مجوز تهاتر ۳۰۰ هزار بشکه ای به کمک سرمایهگذاری خصوصی و مردمی در توسعه پتروپالایشگاههای جدید اقدام کند و دولت چهاردهم باید در این زمینه قدم بردارد.
تولید نفت کوره در کشور بیشتر از میزان عادی در جهان است و باید کاهش یابد
این کارشناس انرژی توضیح داد: در حال حاضر، تولید نفت کوره در کشور بیشتر از میزان عادی در جهان است. بر اساس مصوبه مجلس، باید این میزان کاهش پیدا کند. اجرای این طرحها باید در اولویت باشد. قانون تنفس خوراک یک مشوق در زمینه جذب سرمایههاست و اجرای آن میتواند کمک کننده باشد.
وی ادامه داد: حجم سرمایهگذاری مورد نیاز برای پتروپالایشگاهها بسیار بالاست و با قانون تنفس خوراک به تنهایی نمیتوانیم این سرمایه را جذب کنیم و نیاز است دولت نیز در راهاندازی این واحدهای صنعتی همکاری در ارائه مشوقهای حاکمیتی را داشته باشد.
انتهای پیام