به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار فارسی به نقل از خبرگزاری ایسنا، اوکراین در سپتامبر ۲۰۲۲ به طور رسمی درخواست پیوستن به بلوک تحت رهبری ایالات متحده را به دلیل درگیری خود با روسیه ارائه کرد. این ائتلاف پذیرش اوکراین را تا زمانی که درگیری حل نشود، رد کرده و به جای آن، پیمانهای امنیتی دوجانبه بین کییف و کشورهای عضو را انتخاب کرده است. این پیمانها فاقد قدرت ماده ۵ منشور ناتو هستند که تصریح میکند حمله به یک عضو باید بهعنوان حمله به کل اتحاد تلقی شود.
با این حال، پاول که از سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ کمیته نظامی ناتو را رهبری کرد، استدلال کرد کییف ممکن است برای عضویت در آن نیازی به گرفتن تمام سرزمینهای از دست رفته خود نداشته باشد.
رئیسجمهور چک روز دوشنبه گفت: «فکر نمیکنم که بازگرداندن کامل کنترل بر کل قلمرو، پیش نیاز باشد. اگر مرزبندی وجود داشته باشد، حتی یک مرز اداری، ما میتوانیم با این مرز اداری بهعنوان یک مرز موقت برخورد کنیم و اوکراین را با سرزمینی که در آن زمان کنترل خواهد کرد، به عضویت ناتو بپذیریم.»
به عنوان مثال، پاول به آلمان غربی اشاره کرد که در سال ۱۹۵۵ به ناتو پیوست، زمانی که «تقسیم آلمان توسط کشورهای غربی پذیرفته نشد و آلمان شرقی توسط اتحاد جماهیر شوروی اشغال شد.» آلمان در نهایت پس از فروپاشی دیوار برلین و فروپاشی بلوک شوروی دوباره متحد شد.
به گزارش راشا تودی، رئیسجمهور چک استدلال کرد: «بنابراین فکر میکنم راهحلی هم از نظر فنی و هم از نظر قانونی وجود دارد که به اوکراین اجازه دهد بدون وارد کردن ناتو به درگیری با فدراسیون روسیه به ناتو بپیوندد.»
پتر پاول در گذشته موضع جنگطلبانهای در قبال روسیه اتخاذ کرده و بر تحریمهای شدیدتر علیه مسکو فشار میآورد و میگفت نباید «تقریبا هیچ محدودیتی» برای سلاحهایی که کشورهای غربی به اوکراین میفرستند، وجود داشته باشد.
کییف اصرار دارد که روسیه باید کنترل پنج منطقه از جمله شبهجزیره کریمه را تسلیم کند؛ مناطقی که حاکمیت مسکو را طی همهپرسیهایی که اوکراین و غرب از به رسمیت شناختن آن خودداری کردند، پذیرفتهاند. در همین حال، مسکو تاکید کرده است که اوکراین باید از تمام ادعاهای ارضی چشمپوشی کند تا هرگونه مذاکرات صلح آینده به موفقیت برسد.
روسیه مدتهاست که با ادامه گسترش ناتو به شرق مخالف بوده و از تمایلات اوکراین برای پیوستن به این ائتلاف بهعنوان یکی از منابع کلیدی مناقشه فعلی یاد میکند. بر اساس شرایط ارائه شده توسط ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، اوکراین باید رسما به یک کشور بیطرف تبدیل شود و بزرگی ارتش خود را محدود کند.
انتهای پیام