به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار فارسی به نقل از خبرگزاری ایسنا، رژیم صهیونیستی با توجه به توافق آتشبسی که روز یکشنبه اجرایی شد، باید به آوارگان اجازه بازگشت از جنوب به شمال غزه را بدهد.
به نوشته روزنامه گاردین، «امجد شوا» مدیر شبکه سازمان های غیردولتی فلسطینی در غزه گفت: «در روزهای آتی ما شاهد حجم بالای عبور و مرور ساکنان غزه و مردمانی هستیم که میخواهند تا عزیزان خود را از زیر آوار بیرون بیاورند. ۵۰ میلیون تُن آوار با حجم بالایی از مهمات و سایر اشیای خطرناک وجود دارد. مهمات منفجر نشده، اکنون مشکل بزرگی است. تلاش میکنیم اقداماتی هماهنگ را برای افزایش آگاهی در نظر بگیریم. ما بهویژه به کودکان و مقامها میگوییم که اگر چیزی پیدا کردند، به ما اطلاع دهند و از آن وسیله ناشناس دوری کنند.»
کارشناسان، پاکسازی بمبها و سایر مهمات را چالشهای غیرمنتظرهای در غزه میدانند که بیش از دو سوم ساختمانهایش در پی ۱۵ ماه جنگ رژیم صهیونیستی تخریب شده یا از بین رفته است. همچنین حدود ۲ میلیون فلسطینی از آغاز جنگ در غزه بیخانمان شدهاند و در پناهگاههای موقت یا چادرها زندگی میکنند.
بسیاری از شمال غزه هستند و قرار است اعضای خانواده خود را برای بازسازی و بیرون کشیدن عزیزانشان از زیر آوار راهی کنند. کارشناسان همچنین میگویند، خطراتی در زیر آوار که اکنون بسیاری از مناطق غزه را در برگرفته، وجود دارد و شامل مواد شیمیایی سمی، اجساد قربانیان و آزبست میشود.
«گری تومبز» از شبکه سازمانهای غیردولتی از انگلیس که در غزه فعال است، گفته که بیش از ۸ میلیون پیامک هشدار درباره خطرات ناشی از تسلیحات و مهمات منفجر نشده ارسال شده است.
وی افزود: «این پیچیدهترین عملیات پاکسازی در طول ۳۰ سال تجربه خنثیسازی مین و مواد منفجره است که من شاهدش هستم. این یک تصویر به شدت وحشتناک است. مردم برای زنده ماندن به هر چیزی چنگ میزنند. امنیت خود را نادیده میگیرند، تا فقط به نیازهای اولیه برسند.»
جنگ خانمانبرانداز ۱۵ ماهه رژیم صهیونیستی در غزه، جان بیش از ۴۷ هزار فلسطینی را گرفته است و بیشتر قربانیان را زنان، کودکان و سالخوردگان تشکیل میدهند.
«کرگ گروثر» مدیر برنامههای گروه «نظارت بر مین» چالشهای پیش روی متخصصان را در پاکسازی مواد منفجره، بسیار منحصربه فرد دانسته و گفت: «سطح تخریب یک محیط پر جمعیت شهری با سطحی از بمباران در یک برهه زمانی و بمباران با مهمات و یکسری تسلیحات منفجر نشده، بسیار غیرمعمول است. گمان نمیکنم چیزی را بتوان با این وضعیت مقایسه کرد.»
کارشناسان همچنین میگویند، مهمات منفجر نشده یک مانع جدی برای هرگونه بازسازی در غزه است و تلاشها برای بازسازی و پاکسازی این منطقه شاید برای چندین دهه به طول بینجامد. ۶ ماه قبل، سازمان ملل اعلام کرد با یگانی از بیش از ۱۰۰ کامیون، مدت ۱۵ سال زمان میبرد تا غزه پاکسازی و آواربرداری شود و این عملیات، بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار هزینه در پی خواهد داشت.
انتهای پیام