به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار فارسی به نقل از خبرگزاری ایسنا، محمد فاضلی، جامعه شناس و استاد دانشگاه ،عصر پنجشنبه؛ ۲۰ دی ۱۴۰۳ به عنوان رئیس پنل وفاق ملی و توسعه که در حاشیه همایش گفتوگوی ملی درباره وفاق ملی برگزار شد، عنوان کرد: وفاق تابع منطق قدرت و ساختار توزیع منافع است. وفاق رسیدن به روایتی اجماعی از وضع موجود و دستیابی به ابزارهای توسعه است. گام اول وفاق داشتن روایتی اجماعی است که در آن چشم اندازهایی مشترک ایجاد کند.
آقای پزشکیان در چهارچوب وفاق باید قدرت را بازآرایی کند
وی ادامه داد: وفاق به روایتی نیاز دارد تا جامعه بین المللی را تحت تاثیر قرار دهد. ایران امروز فاقد روایتی است که کشورهای دیگر را تحت تاثیر قرار بدهد. ایران امروز هیچ داستان انسجام بخش قانع کنندهای ندارد. رسیدن به وفاق مستلزم روایتی است که همه مردم جامعه آن را باور کنند. آقای پزشکیان در چهارچوب وفاق باید قدرت را بازآرایی کند. به نحوی که گروههای نخبه میانی از صحنه قدرت کمرنگ شوند و توافقی شکل بگیرد تا هسته سیاسی داخلی توسعه پیدا کند. حل مشکل فقر چند بعدی و تولید بزرگ مقیاس قابل رقابت در جهان از جمله مهم ترین اثرات این توسعه یافتگی است.
فاضلی تاکید کرد: آقای پزشکیان باید قدرت را باز تعریف کند و مهم ترین مسائل کشور را از این طریق حل کند.
نزاع میان گروههای مختلف مانع رشد است
محسن یزدانپناه، استاد دانشگاه هم در این پنل عنوان کرد: منطق سازماندهی نیروهای مولد در کشورهای در حال توسعه بر این است که متخصصان هر حوزه برای ایفای نقش خود نیازمند یک سازماندهی شرکتی است تا بتواند نقشی برای خود تعریف کند. در کشور ما باید توده متخصصی که مجبور به مهاجرت میشوند، نقش تخصصی خود را در ایران پیدا کنند.
وی ادامه داد: بیشتر از یک دهه است که رشد کشور متوقف شده است و نزاع میان گروههای مختلف جامعه افزایش پیدا کرده است. در صورت تشدید نزاع، نیازهای اولیه برای رشد را نمیتوانیم تجربه کنیم.
جاهطلبان در صورت وفاق هم گامی در جهت توسعه کشور برنخواهند داشت
همچنین حسین مرعشی، دبیر کل حزب کارگزاران در این پنل اظهار کرد: شکل گیری وفاق ملی در کشور مشکل است؛ چرا که درک هماهنگی از منافع ملی را در جامعه میخواهد. متاسفانه جامعهای دو قطبی در درک از منافع ملی داریم. علاوه بر وفاق ملی باید سیاستهای درست برای کشور وضع شود تا در نهایت به توسعه برسیم.
وی ادامه داد: مسئولانی که فاقد جاه طلبی مثبت هستند در صورت وفاق هم گامی در جهت توسعه کشور برنخواهند داشت. رقابت بین نهادهای خصوصی و سیاسی بهتر باعث اصلاح کشور میشود. وفاق ملی محصول توسعه است. دکتر پزشکیان با انتخاب شعار وفاق و تنظیم رابطه خوب خود با رهبر انقلاب فرصت خوبی برای توسعه کشور را در اختیار دارد. در حال حاضر در سیاست خارجی کشورمان وضعیت پرچالشی را داریم. آقای پزشکیان باید متوجه باشد که جایگاه مهم و نقش تاریخی را میتواند ایفا کند.
دبیر کل حزب کارگزاران تاکید کرد: امروز آقای پزشکیان میتواند با به کار گرفتن افرادی ملی و دلسوز و تنظیم رابطه خوب با رهبر انقلاب، ایران را به حاشیه امن ببرد. در صورت حل مهم ترین مشکلات کشور ما نوکر وفاق آقای پزشکیان نیز خواهیم بود.
مسائل توسعهای و شکافها باید حل شود تا وفاق ملی شکل بگیرد
احمد موثقی، استاد دانشگاه هم در ادامه پنل وفاق ملی و توسعه گفت: سیاست به عنوان یک تخصص در کشور ما مطرح نشده است. جامعه مدرن، سازمان یافته است و وفاق ملی به انسجام اجتماعی و در صفوف داخلی برمیگردد. همبستگی ملی فقط در صفوف نخبگان نباید باشد. بلکه باید بین دولت و ملت نیز باشد. مدیریت تغییرات اجتماعی نیز حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: توسعه سیاسی به معنای ظرفیت و کارآمدی یک نظام سیاسی در پاسخگویی به بحرانهای جامعه است. تا زمانی که مسئله هویت ملی شکل نگیرد، انسجام و وفاق ملی شکل نخواهد گرفت. مسائل توسعهای و شکافها باید حل شود تا وفاق ملی شکل بگیرد. بسیج ملی برای توسعه باید شکل بگیرد. دولت و بخش خصوصی باید در این موضوع کمک کنند. توسعه صلح محور باید در دستور کار دولت و حکومت قرار بگیرد.
موثقی تاکید کرد: دولت مرکزی ایران قوی نیست و چند پارگی دارد. در فرهنگ سیاسی و عمومی کشور مشکل داریم. در بخش نرم افزاری از طریق رسانه ملی میتوان وفاق ملی را در جامعه گسترش داد.
بدون وفاق و هماهنگی همه گروهها، توسعه و رشد کشور انجام نخواهد گرفت
زهرا کاویانی، پژوهشگر اقتصادی در پنل وفاق ملی و توسعه اظهار داشت: چرا امروز نرخ بازماندگی کودکان از تحصیل رو به افزایش است؟ از ابتدای انقلاب تاکنون رشد خیلی خوبی در موضوع بهداشت و سلامت داشتیم و این موضوع حول وفاق ملی در کشور شکل گرفت. بدون وفاق و هماهنگی همه گروهها، توسعه و رشد کشور انجام نخواهد گرفت.
وی ادامه داد: چرا در روزگاری این وفاق در کشور وجود داشت ولی در حال حاضر این وفاق دیگر وجود ندارد ؟ در سالهای ابتدایی انقلاب هنوز گروههای ذی نفع شکل نگرفته بودند تا نفعشان در عدم توسعه یافتگی باشد. همچنان بر موضوع ارز ترجیحی وفاق وجود دارد اما در این میان کسانی که نفعشان بر عدم توسعه یافتگی است، از این ارز ترجیحی ارتزاق میکنند.
کاویانی تاکید کرد: طبقه متوسط جامعه از سال ۹۰ کوچک و کوچکتر شد. توسعه کشور همواره از جمله خواستههای طبقه متوسط جامعه است. وضعیت اقتصادی ما به جایی رسیده که منافع گروههای ذی نفع نیز از بین رفته است. رشد اقتصادی کشور از راه بهبود روابط خارجی و بینالمللی میگذرد. باید با کشورهای متعددی در ارتباط باشیم. اگر به یک بازیگر نرمال در جهان تبدیل نشویم، نمیتوانیم امیدوار به توسعه کشور باشیم
انتهای پیام