به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار فارسی به نقل از خبرگزاری ایسنا، کانال پاناما که توسط ایالات متحده در سال ۱۹۱۴ تکمیل شد، بر اساس توافقنامهای در سال ۱۹۷۷ که توسط رئیس جمهور وقت ایالات متحده «جیمی کارتر» امضا شد، به پاناما بازگردانده شد. پاناما هم در ۳۱ دسامبر ۱۹۹۹ کنترل کامل گذرگاه تجاری را به دست گرفت.
با این حال «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا طی روزهای گذشته با اشاره به اینکه دوباره مایل است کنترل این آبراه را به دست بگیرد، جنجال به پا کرده است. ترامپ روز شنبه پاناما را متهم کرد که «هزینههای گزاف» از کشتیهای آمریکایی میگیرد و از این کشور آمریکای مرکزی خواست که هزینهها را کاهش دهد یا کانال را به کنترل ایالات متحده بازگرداند.
ترامپ همچنین شامگاه چهارشنبه در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: «کریسمس بر همه، از جمله سربازان فوقالعاده چین، که عاشقانه، اما غیرقانونی، کانال پاناما را اداره میکنند (جایی که ۱۱۰ سال پیش ۳۸۰۰۰ نفر را در ساخت آن از دست دادیم) مبارک! آنها همیشه مطمئن میشوند که ایالات متحده میلیاردها دلار پول تعمیر را پرداخت میکند، اما مطلقا چیزی برای گفتن در مورد هیچ چیزی نخواهند داشت.»
بیشتر بخوانیم؛ کانال پاناما: شاهراه استراتژیک جهان؛ کلید تجارت یا ابزار قدرت
ترامپ میگوید کانال پاناما به دلیل نقش حیاتی آن در اقتصاد و امنیت ملی، یک سرمایه ملی حیاتی برای ایالات متحده محسوب میشود. با این حال، او هزینههای بالا را «مضحک» خوانده و تاکید دارد که این روند باید متوقف شود.
در همین حال «خوزه رائول مولینو» رئیسجمهور پاناما تاکید میکند که کانال پاناما طبق معاهده ۱۹۷۷ کاملا متعلق به پاناما است و حق حاکمیت این کشور بر آن «غیر قابل مذاکره» است.
از سوی دیگر «مائو نینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین روز دوشنبه گفت چین همیشه به حاکمیت پاناما بر کانال پاناما احترام میگذارد و آن را بهعنوان «یک آبراه بینالمللی بیطرف دائمی» به رسمیت میشناسد.
کانال پاناما یک آبراه مصنوعی در قلمرو پاناما در آمریکای مرکزی است که از تنگه پاناما در پایینترین نقطه آن عبور میکند و اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام را به هم متصل میکند. این یکی از مهمترین آبراههای حمل و نقل در سراسر جهان است.
اظهارات ترامپ تازهترین نمونه از ابراز تمایل رئیسجمهور منتخب برای به دست آوردن، یا تهدید به تصرف یا تجاوز به قلمرو متعلق به یک قدرت خارجی دوست است. ترامپ از زمان انتخابش در نوامبر، «جاستین ترودو» نخستوزیر کانادا را با پیشنهاد این که کشورش به پنجاه و یکمین ایالت آمریکا تبدیل شود، مورد تمسخر قرار داده است.
ترامپ همچنین در دوره اول ریاست جمهوری خود بارها ایده خرید گرینلند از دانمارک را مطرح کرد. گرچه دولت این جزیره گفته است که آنجا برای فروش نیست، اما به نظر نمیرسد ترامپ منصرف شده باشد. طی روزهای گذشته رئیسجمهور منتخب آمریکا در حالی که گزینه مدنظرش بهعنوان سفیر در دانمارک را اعلام میکرد، دوباره این ایده را احیا کرد.
ترامپ شامگاه چهارشنبه همچنین کریسمس را به «جاستین ترودو، فرماندار کانادا که مالیات شهروندانش بسیار بالاست» تبریک گفت و ادامه داد که «اگر کانادا بخواهد پنجاه و یکمین ایالت ما شود، مالیات مردم آن ۶۰ درصد کاهش خواهد یافت.»
دونالد ترامپ افزود: «به همین ترتیب، به مردم گرینلند تبریک میگویم که ایالات متحده برای اهداف امنیت ملی به آن نیاز دارد و میخواهند ایالات متحده در آنجا باشد و ما این کار را خواهیم کرد!»
همچنین ترامپ در شبکه اجتماعی خود با اشاره به جو بایدن و حامیانش نوشت: «کریسمس بر دیوانگان چپ رادیکال مبارک باد! آنها میدانند که تنها شانس آنها برای زنده ماندن عفو شدن از سوی مردی است که مطلقا نمیداند چه میکند.»
او همچنین این واقعیت را مطرح کرد که بایدن حکم اعدام ۳۷ زندانی فدرال را به حبس ابد تبدیل کرد و گفت آنها باید «به جهنم بروند.» رئیسجمهور منتخب آمریکا در پایان گفت: «ما بزرگترین انتخابات در تاریخ کشورمان را داشتیم، اکنون نور درخشانی بر ایالات متحده میتابد و در ۲۶ روز دیگر آمریکا را دوباره بزرگ خواهیم کرد. کریسمس مبارک!»
انتهای پیام