پیام دفتر نتانیاهو به خانوادههای اسرای صهیونیست درباره پیشرفت در مذاکرات تبادل اسیران
۳۰/۰۹/۱۴۰۳اعتراف بلینکن به ناتوانی آمریکا در براندازی حکومت ایران
۳۰/۰۹/۱۴۰۳سفر رئیس جمهور به مصر چه آوردههایی برای ایران دارد؟
به گفته کارشناس مسائل غرب آسیا، ایران اکنون تنها کشوری است که در زمینه مبارزه با داعش میتواند به مصریها کمک کند و البته موضعات فرهنگی و گردشگری نیز میتواند زمینهای برای بازگشت روابط دو کشور به حالت عادی باشد.
باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمدحسین نیک خوی متین – جواد ارشادی کارشناس مسائل غرب آسیا درباره سفر رئیس جمهور کشورمان به مصر و اهمیت این سفر اظهار کرد: پس از پناه گرفتن محمد رضا پهلوی در مصر پس از انقلاب اسلامی آن چیزی که بیشتر از همه باعث تخریب روابط ایران و مصر شده توافق کمپ دیوید بین اسرائیل و مصریها بود که در استراحتگاه جیمی کارتر امضا شد و آن توافق باعث شد که ایران و مصر سالها از هم دور بمانند، اما اتفاقاتی که در سالهای اخیر در منطقه پیش آمده است ایران و مصر را به هم گره زد.
به گفته ارشادی، هسته مرکزی اتفاقاتی که باعث شد ایران و مصر در این سالها کمی به هم نزدیک شوند جریان تروریست در منطقه و داعش بود. جریانهای افراط گرا و تکفیری که در منطقه آمده بودند باعث شد مصر و ایران بار دیگر حداقل در زمینه سیاست در کنار هم قرار گیرند. اما اکنون به نظر میرسد شرایط جدید منطقهای با سفر آقای پرشکیان ضرورتی جدید را برای منطقه و ایران و مصر باز کرده است.
قدرت گرفتن دوباره جریانهای تروریستی نگرانی بزرگ برای مصر
این کارشناس غرب آسیا بیان میکند که مصریها اکنون نگران روی کار آمدن جریان اخوانالمسلمین به عنوان بزرگترین اپوزیسیون جهان عرب در میان اعراب و جهان عرب هستند. اتفاقی که در سوریه افتاد در واقع قدرت گرفتن دوباره جریانهای تکفیری و تروریستی بود. جریانهایی که میتوانند برای آینده مصر هم خطرناک باشند. در این زمینه مصر از ایران تقاضای کمک و همراهی دارد که بتواند با تروریسم احتمالی آینده مقابله کند در مقابل با آن چیزی که در سوریه پیش آمده، ممکن است به کشورهای دیگر هم منتقل شود.
جواد ارشادی معتقد است که تبعات جریان اخوان المسلمین کشورهایی مثل مصر را هم که جریان اخوان در آن قدرتمند بود را تحت تاثیر قرار میدهد بنابراین ایران و مصر در دوره جدید و با سفر آقای پزشکیان بیشترین تمرکز خود را بر همگرایی در راستای مبارزه با تروریسم قرار میدهند.
این کارشناس بیان کرد که ایران اکنون تنها کشوری است که با توجه به مبارزه با داعش میتواند به مصریها کمک و با آنها همفکری کند. بنا براین سفر آقای پزشکیان به مصر را از دو زاویه میتوان تحلیل کرد. در ابتدا از زاویه مبارزه با تروریسم و همکاریهای امنیتی در آینده میان تهران و قاهره و دوم از زاویه دیپلماسی عمومی و گردشگری.
بشار اسد برای مصریها بازوی مهمی بود
به گفته جواد ارشادی، دو کشوری که در مجمع تمدنهای کهن قرار دارند مانند عراق و اردن میتوانند درباره گردشگری و تبادل فرهنگ با هم ارتباطات قوی تری داشته باشند. این دو کشور ترجیح میدهند در مرحله اول همکاریها، فضا را به سمت موضوعات فرهنگی و تبادل گردشگر ببرند موضوعی که میتواند در سفر رئیس جمهور مورد توجه قرار گرفته باشد و دروازهای برای بازگشایی سفارت خانههای دو کشور باشد.
وی ادامه داد: بشار اسد برای مصریها بازوی مهمی بود. درباره مبارزه با تروریسم همکاریهای مهمی صورت گرفت و مصریها از او حمایت کردند.
این کارشناس تاکید کرد که اکنون دو دروازه برای بهبود روابط آینده ایران و مصر ایجاد شده است. یکی دروازه مبارزه با ترویسم و جریانهای تکفیری آینده که شعله اش میتواند سایر کشورهای منطقه از جمله مصر را در بر گیرد و دیگری هم همکاریهای فرهنگی بین دو کشور و تبادل گردشگر و بیشتر کردن سفرهای علمی و فرهنگی میان دو کشور باشد. این موضوعات میتواند کمک کند به بازگشایی هر چه رودتر سفارت خانههای دو کشور که موضوع مهمی است.
ارشادی بیان کرد: بنابراین سفر آقای پزشکیان به مصر بسیار مهم بود به خصوص با توجه به تحولات سوریه این سفر میتواند زمینه همکاریهای امنیتی و سایر همکاریها را رقم بزند.
این کارشناس در انتها گفت که هر چند که دیدارها در قالب گروه «دی ۸ » انجام شده، اما اگر بخواهیم به سمت روابط دوستانه با مصر برویم باید گفتوگوهای بیشتری با یکدیگر داشته باشیم.