تحریر الشام؛ مسیرها و تحولات
۱۸/۰۹/۱۴۰۳شلیک بیش از ۱۰۰ بمب و موشک به سمت بیمارستان «کمال عدوان» غزه
۱۸/۰۹/۱۴۰۳عزم دولت و قوه قضاییه در مبارزه با فساد است
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: اگر کسی قصد گزارش فساد را داشته باشد، میتواند با مراجعه به درگاه اینترنتی ۱۳۶ گزارش خود را اطلاع دهد.
ذبیحالله خدائیان گفت: ۹ دسامبر روز جهانی مبارزه با فساد است. فساد به یک کشور خاص اختصاص ندارد و در همه کشورها با درجات متفاوت وجود دارد.
به گفته رئیس سازمان بازرسی کل کشور فساد یک جرم سازمانیافته، پیچیده و فراملی است. معمولا جرایم فسادآلود به یک کشور اختصاص ندارند؛ گاهی مجرمین در جرمی مانند پولشویی در چند کشور فعالیت دارند و با یکدیگر همکاری میکنند. این جرایم از سایر جرایم متفاوت است.
خداییان افزود: افراد مرتکب به این جرایم هم افراد عادی نیستند و در رشتههای خود نخبه هستند و سعی میکنند این جرایم را طوری انجام دهند که آثاری از آنها برجای نماند. از طرفی هم آثار این جرم هم بسیار گسترده است و ممکن است آثار آن چند کشور را درگیر کند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور تصریح کرد: کنوانسیون مبارزه با فساد در سال ۱۳۸۲ تشکیل شد و در سال ۱۳۸۵ هم کشور ما عضو این کنوانسیون شد. در این کنوانسیون برای کشورهای عضو تکالیفی تعریف شده است.
خداییان یادآور شد: حضرت علی (ع) خطاب به مالک اشتر نامه نوشتند و فرمودند اگر کارگزارانت خیانت کردند و بازرسان شما آن را تایید کردند، به همین میزان کفایت کنید و او را به ذلت و خواری درآورید، نشان خیانت بر او بگذارید و طوق ننگ بر گردنش بیاویزید. این نشان میدهد که بحث مبارزه با فساد چیزی است که در شرع مقدس اسلام هم بر این امر توجه خاصی شده است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور افزود: مقام معظم رهبری فرمودهاند مبارزه با فساد یک جهاد واقعی است. ایشان تشریح میکنند که وقتی شما در جنگ هستید دشمن در مقابل شما است. ایشان همچنین فرمودند که مبارزه با فساد کار دشواری است؛ چرا؟ چون کسی که با فساد مبارزه میکند، مخالف پیدا میکند، به او دروغ میبندند و به او تهمت میزنند. ایشان همچنین فرمودهاند که بحث مبارزه با فساد یک بحث علوی است و قاطعیت علوی را میطلبد و در این خصوص باید یک عزم همگانی بهوجود آید.
خداییان درباره میزان محقق شدن فرمان ۸ مادهای که مقام معظم رهبری در سال ۱۳۸۲ صادر کردند، گفت: فساد چیزی نیست که مثلا بگوییم اگر چند پرونده تشکیل دادیم، فرض را اینگونه بگیریم که فساد ریشهکن شده است. فساد چیزی است که وجود دارد. نمیتوان درصدی از میزان محقق شدن آن گفت. عزم مسئولین در دولت و قوه قضاییه این است که با فساد مبارزه شود. اما اینکه چه میزان مؤفق شدیم، بهنظر بنده جای کار دارد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور درباره سامانه گزارشگران فساد تصریح کرد: در رابطه با مبارزه با فساد قوانین زیادی وجود دارد که میتوان به مواردی چون قانون ارتقاء سلامت اداری، نحوه اجرای اصل ۴۹، اموال نامشروع و… اشاره کرد.
او در ادامه گفت: یکی از این قوانینی که تازه به تصویب رسیده است، قانون حمایت از گزارشگران فساد است. در این قانون مقرر شده است که سازمان بازرسی کشور با کمک سایر نهادهایی که گزارشگیرنده هستند، یک سامانهای را طراحی کنند که گزارشگران فساد بتوانند از طریق آن گزارشات خود را به دستگاههای گزارشگیرنده برسانند. ما این سامانه را قبلا در سازمان بازرسی کل کشور داشتیم منتها آن را با کمک سایر دستگاهها ارتقاء دادیم که در حال طیکردن مراحل نهایی خودش است.
به گفته خداییان، این سامانه به صورت هوشمند دایر است و اگر کسی قصد گزارش فساد را داشته باشد، میتواند با مراجعه به درگاه اینترنتی ۱۳۶ و یا شمارهگیری ۱۳۶ گزارش خود را اطلاع دهد. شماره ۱۳۶ هوشمند است؛ یعنی هنگامی که فرد شکایت خود را عنوان میکند، بهصورت خودکار پیام ضبط میشود، تبدیل به متن میشود و به مسئول مربوطه ارجاع داده میشود و کد رهگیری به گزارشدهنده پیامک میشود شخص میتواند خودش را معرفی کند یا بهصورت ناشناس گزارش دهد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور همچنین درباره پیشگیری از فساد تصریح کرد: مقام معظم رهبری بر پیشگیری در مبارزه با فساد و درهمشکستن ساختارهای فسادزا تأکید کردهاند. رئیس قوه قضاییه هم بارها نیز تأکید کردهاند که باید در مبارزه با فساد اولویت را بر پیشگیری بگذاریم نه برخورد و دستگیری افراد؛ لذا ما سعی کردیم تا این موضوع را در سرلوحه کارهای همکاران قرار دهیم.
خداییان افزود: ما برای تحقق این امر چند اقدام را بهصورت موازی در دستور کار قرار دادهایم. سعی کردیم امر پیشگیری بهصورت علمی باشد؛ چرا که پیشگیری در امر فساد و جرم یک علم است و در دانشگاهها تدریس میشود. بر این اساس، ما سعی کردهایم تا از نظر نخبگان استفاده کنیم؛ تفاهمنامههای متعددی را با مراکز علمی، پژوهشی و دانشگاههای تراز اول کشور منعقد کردهایم؛ حتی اخیرا اندیشکدهای در دانشگاه امام صادق (ع) ایجاد شد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور افزود: در موارد مهمی، چون شفافیت، ما در سال گذشته، یک همایشی داشتیم که با حضور سران سه قوه برگزار شد. در این همایش مقالات جمعآوری شد و در اختیار مسئولین مربوطه قرار گرفت.
او یادآور شد: علاوه بر آن، ما در ابتدای دوره تحول و تعالی، یک کار تحقیقاتی و پژوهشی وسیع انجام دادیم. حدود ۲ هزار بستر فساد را شناسایی کردیم و مورد سنجش و ارزیابی قرار دادیم. ۲۱۳ گلوگاه مهم را شناسایی کردیم و در دستور کار قرار دادیم. ما در سال گذشته، ۶ هزار و ۱۱۲ پرونده نظارت و بازرسی داشتهایم. نتیجه این بازرسی، حدود ۱۰ هزار و ۶۱۸ گزارش بود که از این عدد، ۶ هزار و ۵۰۰ گزارش جنبه هشداری داشتهاند؛ هشدار به این معنی که مثلا زمانی که ما میبینیم که در دستگاهی تخلفی وجود دارد، منتظر نمیمانیم که آن تخلف اتفاق بیفتد، بلافاصله هشدار میدهیم که مسئول مربوطه متوجه شود تا اقدام خلاف قانون صورت نگیرد. حدود ۱۶ هزار و ۷۴۱ پیشنهاد اصلاح فرایند داشتهایم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور همچنین در حوزه پیشگیری از فساد در حمایت از تولیدکنندگان گفت: بحث حمایت از تولید و سرمایهگذاری در دستور کار قوه قضاییه است که ما در این قوه حمایت از سرمایهگذاری و تولید ملی را داریم. در رأس این کمیته مرکزی، معاون اول قوه قضاییه و همه مسئولین قوه، اعم از معاونین و رؤسای سازمانها عضو این کمیته هستند و در استانها متناظر آن تشکیل شده است. در خود سازمان بازرسی کل کشور، ما حمایت از تولید ملی را بهطور ویژه در دستور کار داریم. حتی یک اداره کلی در سازمان بازرسی کل کشور تشکیل شده است که کار آن حمایت از تولید و سرمایهگذاری است. در استانها هم بههمین صورت است.
خداییان همچنین اظهار داشت: به لحاظ آماری، در ۹ ماهه سال جاری، حدود ۶۷۷ پرونده با موضوع حمایت از تولید در سازمان بازرسی استانها تشکیل شده است. ما با مسئولین مربوطه حدود هزار و ۸۱۰ جلسه برگزار کردیم. بیش از ۱۷۰۰ مکاتبه در رابطه با تولید داشتهایم. ۱۴۹۰ پیگیری در این خصوص داشتهایم که مجموع این اقدامات از جمله بازدیدهای میدانی در سطح کشور، در همان ۹ ماه، ۷۵۶ مورد بازدید از شهرکهای صنعتی و شرکتها داشتهایم که نتیجه آن این است که حدود ۵۵ واحد تولیدی احیا و راهاندازی شدهاند.
به گفته خداییان از تعطیلی بیش از ۲۸۶ واحد جلوگیری شده است. در ۲۵۹ واحد افزایش تولید اتفاق افتاده است. ۳۱۸ مورد تسریع در اخذ مجوز بوده است. ۳۸۱ مورد تسهیل در تأمین مالی شکل گرفته که مستندات تمام آنها موجود است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور اذعان داشت: در سامانه ۱۳۶، یک بخشی را به کارآفرینان اختصاص دادهایم، که اگر کسی گزارش یا شکایتی دارد، بهسرعت به آن رسیدگی شود. بنابراین، بنده خدمت کارآفرینان میگویم که اگر نیاز به حمایت دارند و فکر میکنند که ممکن است در مسیرشان سنگاندازی اتفاق بیفتد، ما آمادگی داریم تا از آنها حمایت کنیم. علت آن هم این است که چون سازمان بازرسی کل کشور دستگاه نظارتی است، موقعی که به موضوع ورود میکند، همه دستگاهها دور هم جمع میشوند و کار سریعتر حل میشود.