لبنان همه گذرگاههای مرزی خود را با سوریه بست
۱۸/۰۹/۱۴۰۳قحطی نان؛ پشتپای شاه به نخستوزیر
۱۸/۰۹/۱۴۰۳درآمد به یورو، هزینه به تومان؛ خیال راحت سفرای کشورهای خارجی در مصرف بیرویه برق
برای جلوگیری از مصرف بیرویه برق توسط برخی سفرای کشورهای خارجی باید یارانه انرژی سفارتخانهها لغو شود.
باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمد امیرحسینی – براساس سند منتشر شده در رسانهها قبض برق خانه خانم پائولا آمادئی سفیر ایتالیا در کشورمان بهعنوان پرمصرفترین مشترک کشور، ۱۵ میلیون تومان بوده است.
مطابق گزارش مذکور، خانه سفیر ایتالیا در تهران، پرمصرفترین مشترک برق تهران و در مرداد امسال نیز پرمصرفترین مشترک کشور شناخته شده است.
در کشور ایتالیا مثل سایر کشورهای اروپایی و آمریکایی بهدلیل گرانی قیمت آب، برق و گاز مردم در مصرف بسیار حواسشان جمع است تا اسراف نکنند و مسلما خانم سفیر هم در ایتالیا مثل سایر هموطنانش رفتار میکند، اما در کشورمان از آنجایی که ارزش ریال ایران در برابر یورو به شدت کاهش یافته افراد خارجی برای ریخت و پاش و اسراف منابع کار سختی در پیش رو ندارند.
با یک حساب سرانگشتی اگر قیمت هر یورو در بازار تهران را ۷۵ هزار تومان در نظر بگیریم و ۱۵ میلیون تومان پول برق خانه سفیر ایتالیا را بر آن تقسیم کنیم کل پولی که خانم آمادئی برای خانهاش داده، میشود ۲۰۰ یورو که این پول برای آنها که درآمدشان به یورو است و به ریال پول خرج میکنند هزینه سنگینی نیست.
پنج کشور ایتالیا، آلمان، روسیه، ترکیه و روسیه در زمان قاجار علاوه بر سفارت صاحب باغ شدند و این باغها تا به امروز در اختیار این کشورهاست.
باغ بزرگ سفارت ایتالیا حدود ۶۶ هزار متر مربع است. این باغ تقریبا ۷ هکتاری در شمال دهکده رستمآباد و جنوب باغ کامرانیه واقع شده است. از مالکان این باغ میتوان آصفالسلطنه را نام برد. اواخر سال ۱۲۳۶ تمام باغ، متعلقات و قناتها به عبدالحسین میرزا واگذار شد. او از شاهزادههای قاجار بود و نوه عباس میرزا که مشاغلی نظیر وزارت فرهنگ و وزارت داخله و رئیسالوزرایی کشور را برعهده داشت. او هم آن را به پسر ارشد خود که وزیر خارجه و وزیر مالیه بود واگذار میکند که پس از یک سال کشته میشود. سرانجام باغ به سفارت ایتالیا فروخته میشود.
این باغ به سبک بادگیرهای شهر یزد از یک کولر طبیعی برخوردار است البته اگر سفیر ایتالیا در تابستان از کولر بهجای بادگیر استفاده نکند پول برق کمتری میدهد. از آنجا که ایتالیاییها به سبزیهای خوراکی در غذاهایشان علاقه دارند و سبزیهای ایتالیایی هم معروف هستند باغ سفارت ایتالیا محیط مناسبی برای کشت سبزی است. این موضوع در گذشته سابقه داشته و همسر روبرتو توسکانو سفیر سابق ایتالیا در ایران در باغ سفارت ایتالیا سبزی و گوجه فرنگی کشت میکرد که این امر به معنی استفاده بیشتر از آب برای باغبانی است.
تبدیل باغ اتابک به باغ سفارت روسیه
باغ سفارت روسیه بزرگترین باغی است که در ایران در اختیار یک کشور خارجی قرار دارد. باغ سفارت روسیه در گذشته به باغ اتابک معروف بود. علیاصغرخان امینالسلطان معروف به اتابک از صدرالوزرای ناصرالدین شاه بود که با رسیدن به مقام نخستوزیری به ثروت زیادی دست یافت.
اتابک اعظم با ثروت زیاد خود توانست باغی بزرگ با یک رشته قنات که در آن عمارت بزرگی قرار داشت را در اختیار بگیرد که بعدها به پارک اتابک معروف شد. پارکی که در زمان محمدعلی شاه قاجار به محل اعدام مشروطهخواهان تبدیل شد. پس از مرگ اتابک اعظم و واقعه اعدام مشروطهخواهان این باغ به ارباب اردشیر زرتشتی فروخته شد که وی با وامی که از بانک اصالتا رئسی استقراضی گرفت و این ملک را گرو گذاشت، اما پس از اینکه نتوانست از عهده بازپرداخت وام بربیاید، روسها پارک اتابک را به سفارتخانه خود در تهران تبدیل کردند.
باغ سفارت روسیه یکی از مهمترین اتفاقات تاریخ معاصر جهان را میزبانی کرده و آن کنفرانس تهران بود که روزولت رئیسجمهور آمریکا، چرچیل نخستوزیر بریتانیا و استالین رهبر اتحاد جماهیر شوروی گردهم آمدند و بیانیه تهران به امضای سه رئیس دولت پیروز جنگ جهانی دوم رسید.
اداره کشور از باغ سفارت آلمان!
آلمان کشور دیگری است که تهران باغ سفارت دارد. سفارت آنها در خیابان فردوسی است و باغ آنها در پل رومی در همسایگی باغ سفارت ترکیه است. این باغ پنج هکتاری از پیش از جنبش مشروطه محل اقامت سفیر آلمان در تهران بود.
شکست آلمان نازی در جنگ جهانی دوم باعث خروج آلمانیها از این باغ شد و این باغ به مقر ییلاقی وزارت امورخارجه ایران تبدیل شد و احمد قوامالسلطنه که پس از واقعه سی تیر ۱۳۳۱ با کنار رفتن محمد مصدق به مدت پنج روز نخستوزیر شد در این باغ مستقر شد. این باغ سرانجام در سال ۱۳۳۲ ش، دوباره به سفارت آلمان برگردانده شد.
دو باغ سفارت در پل رومی
باغ سفارت ترکیه در ضلع جنوبی باغ سفارت آلمان در پل رومی قرار دارد. این بنا در اواخر دوره ناصرالدین شاه توسط یکی از سفیران دولت عثمانی ساخته شد و امروز در اختیار وارث حقوقی امپراتوری عثمانی یعنی ترکیه قرار دارد.
باغ سفارت پرحاشیه
باغ سفارت انگلیس در قلهک پرحاشیهترین باغ سفارتی است که در تهران قرار دارد. باغی که در خیابان شریعتی تهران در حد فاصل خیابان شهید کلاهدوز (دولت) و پل صدر قرار داد.
این باغ توسط محمد شاه قاجار به بهای ماهانه ۳۰ تومان یا ۱۵ لیره انگلیس به دولت انگلیس اجاره داده شد و این امر موجب شد تا بعدها انگلیسیها خیال کنند تمام قریه «قلهک» متعلق به آنهاست.
جنجالیترین اتفاقی که در سالهای اخیر در باغ سفارت انگلیس افتاده است مربوط به آذر سال ۹۰ است. پس از اینکه مجلس هشتم شورای اسلامی طرح کاهش روابط با انگلیس را تصویب کرد عدهای از دانشجویان به سفارت و باغ سفارت انگلیس حمله کردند پس از آن قطع ۳۱ اصله درخت در این باغ سفارت ۲۰ هکتاری توسط انگلیس مطرح شد که انگلیسیها زیر بار آن نرفتند.
البته در مقابل باغ قلهک که در اختیار انگلیس است در این کشور هم باغ منچستر متعلق به ایران است. باغی سه هزار متری که ناصرالدین شاه آن را خریداری کرده و تا سال ۱۹۸۰ میلادی سفارت ایران بوده است، اما هماکنون سفارت ایران در لندن قرار دارد و اطلاعات دقیقی از اینکه باغ منچستر در چه اوضاعی به سر میبرد در دسترس نیست.
اصلاح تعرفه در بودجه ۱۴۰۴
باغ سفارتها از آنجایی که وسعت زیادی دارند هزینههایی زیادی برای تامین انرژی آنها میشود و از آنجا که یارانه انرژی هم به سفارتخانهها داده میشود سفرا خیالشان از مصرف آب، برق و گاز راحت است البته چون ارزش پول ملی کشورمان در برابر پول آنها کم شده اگر یارانه انرژی هم نگیرند باز هم مبلغ پرداختی برای آنها زیاد نیست.
یکی از راهکارها برای اینکه بتوان جلوی مصرف بیرویه سفارتخانهها را گرفت حذف یارانه انرژی آنهاست که این امر باید در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور که هماکنون در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است، دیده شود.
علی خضریان عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی پیشنهادی برای اصلاح تعرفه نمایندگیها و دفاتر سیاسی کشورهای خارجی در ایران مطرح کرده که این پیشنهاد در کمیسیون انرژی مجلس بهعنوان الحاق به تبصره ۱۴ لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور تصویب شده و هر زمان که صحن مجلس وارد بررسی الحاقات بودجه شود درخصوص این موضوع رایگیری میشود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره این موضوع گفت: یارانه انرژی در دوران ناترازی انرژی و ناترازی در قیمت تمام شده و قیمت عرضه بر اساس سیاستهای حمایتی از شهروندان ایرانی است و منطقی به نظر نمیرسد که اتباع خارجی و دفاتر سیاسی کشورهای خارجی از این یارانه و انرژی ارزان قیمت بهره ببرند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس افزود: در راستای اصلاح این روند پیشنهادی را در کمیسیون انرژی مجلس مطرح کردم که با موافقت اکثریت اعضای این کمیسیون، مقرر شد برای اصلاح روند فعلی در صحن مجلس و در جریان بررسی لایحه بودجه، این مصوبه به رای گذاشته شود.
خضریان در تشریح مصوبه کمیسیون انرژی مجلس بیان کرد: براساس این پیشنهاد در چارچوب بند الحاقی به تبصره ۱۴ و در صورت تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان، دولت مکلف خواهد شد تا تعرفه برق، گاز و آب مورد استفاده اتباع خارجی حقیقی و حقوقی را از ابتدای سال ۱۴۰۴ به گونهای تعیین و اعلام نماید که حسب مورد از هزینه تمام شده یا هزینه تأمین کمتر نباشد و یارانهای به آن تعلق نگیرد.
عضو کمیسیون اصل نود مجلس ادامه داد: براساس این پیشنهاد آییننامه اجرایی این بند به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه و با همکاری وزارتخانههای نیرو، نفت، کشور و امور خارجه ظرف مدت ۲ ماه از ابلاغ تهیه و در هیئت وزیران به تصویب میرسد.
خضریان در پایان گفت: براساس این پیشنهاد وزارت نیرو و وزارت نفت مکلف خواهند بود از طریق شرکتهای ذیربط حسب مورد تعرفه آب، برق و گاز سفارتخانههای کشورهای خارجی را از ابتدای سال ۱۴۰۴ طبق هزینه تمام شده مصوب تعیین و دریافت کنند و معادل ۵۰ درصد از منابع حاصل را جهت افزایش بهرهوری انرژی به حساب بهینهسازی مصرف سوخت واریز نمایند.