آغاز نهمین جلسه مجلس برای بررسی بودجه ۱۴۰۴
۱۴/۰۹/۱۴۰۳ویدیو/ اکو؛ سازمانی در جهت تقویت و توسعه اقتصادی کشور
۱۴/۰۹/۱۴۰۳افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق خانگی؛ فشار مضاعف بر اقشار کمدرآمد و لزوم بازنگری سیاستها
اواخر شهریور امسال رجبیمشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر و سخنگوی صنعت برق کشور در نشست خبری گفت که امسال برنامهای برای افزایش تعرفه برق نداریم و تعرفهها مانند سال گذشته است.
با این وجود بعد از گذشت چندماه و اوایل آذرماه رجبیمشهدی اعلام کرد که بر اساس قبوض برق صادر شده در دوره جدید، تعرفه برق مشترکان خانگی ۳۸ درصد افزایش یافته است.
همچنین طبق گفته یاقوتی، مدیرکل امور انرژی و مشتریان توانیر، تغییرات در تعرفههای خانگی بهگونهای است که هزینه برق مشترکان کممصرف یا زیر الگوی مصرف، یارانهای محاسبه میشود، اما مشترکان بالای الگو با توجه به پلهای که روی آن قرار میگیرند، از یارانه کمتری برخوردار شده و در برخی موارد یارانهشان حذف میشود.
مشترکان خانگی به ۴ پلکان تعرفهای تقسیم میشوند که پله اول زیر الگوی مصرف، پله دوم تا ۱.۵ برابر الگوی مصرف، پله سوم ۱.۵ تا ۲.۵ برابر الگو و پله چهارم بیش از ۲.۵ برابر الگو است.
براین اساس هرچه پلکان مصرف افزایش مییابد، نرخ برق هم افزایش مییابد، در این میان مشترکان زیرالگوی مصرف تقریبا ۱۵ صدم نرخ تامین برق و مشترکان پرمصرف بیش از مازاد ۲.۵ برابر الگو یعنی ۵ برابر نرخ تامین برق را پرداخت میکنند و در واقع دیگر یارانهای به آنها تعلق نمیگیرد.
اینطورکه مدیرکل امور انرژی و مشتریان توانیر گفته است تغییرات تعرفه حداقل تاثیر را بر مشترکان کممصرف و حداکثر تغییر را بر مشترکان بیش از الگوی مصرف، بهویژه بالای ۲.۵ برابر الگو دارد.
اما در هرصورت آنطور که مشخص است همه مشترکان شامل افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق میشوند که این مسئله ممکناست به قشر ضعیف جامعه فشار مضاعف وارد کند.
تاثیر منفی افزایش یکسان تعرفه برق بر مشترکان کممصرف
در همین رابطه امید نصیبی، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با میزان در مورد افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق خانگی برای تمام مردم گفت: این افزایش تعرفه برای تمام اقشار جامعه، بهویژه طبقات ضعیف، فشار زیادی به همراه دارد.
وی ادامه داد: پیش از این سیاست تعرفهگذاری پلکانی و بهگونهای بود که افراد با مصرف بالا هزینه بیشتری میپرداختند، اما درحال حاضر افزایش تعرفه برای همه بخشهای خانگی و برای خانواری که مصرف برق آنها طبق الگو مصرف است مشکل ایجاد خواهد کرد.
این نماینده مجلس تاکید کرد در بسیاری از مناطق گرمسیری، مردم برای استفاده از کولرها و سیستمهای سرمایشی به برق بیشتری نیاز دارند. افزایش یکسان تعرفه برق در این مناطق تأثیر منفی زیادی بر هزینههای زندگی مردم خواهد داشت.
نصیبی اظهار کرد: اگرچه این افزایش به طور کلی برای همه اقشار جامعه اعمال شده، ولی عملاً فشار بیشتری بر طبقات کمدرآمد وارد میکند.
سیاستهای تعرفهگذاری برق باید بازنگری شود
این نماینده مجلس معتقد است که باید سیاستهای تعرفهگذاری برق همانند سالهای گذشته بهگونهای تنظیم شود که افراد با مصرف بالاتر هزینه بسیار بیشتری بپردازند، نه اینکه همه مردم از ضعیف تا غنی به یک میزان هزینههای سنگین برای تعرفه برق بپردازند.
وی با تاکید بر اینکه سیاستهای دولت در زمینه تعرفهگذاری باید بازنگری شود، عنوان کرد: دولت باید از یک سیاست درست برای توزیع بار هزینهها استفاده کند.
نصیبی تصریح کرد: براساس سیاستهای پلکانی، کسانی که برق بیشتری مصرف میکنند باید هزینه بیشتری بپردازند تا این فشار اقتصادی به طبقات ضعیف جامعه وارد نشود.
این نماینده مجلس گفت: سیاست افزایش تعرفه برق بهطور یکسان برای همه مردم بهویژه برای افرادی که در مناطق گرمسیری زندگی میکنند، نیاز به اصلاح دارد.
وی تاکید کرد: این افزایش هزینهها میتواند باعث ایجاد مشکلات اقتصادی جدی برای مردم شود و چراکه پردرآمدها و افرادی که مصرف بالایی دارند مشکلی برای پرداخت هزینههای برق نخواهند داشت، اما اقشار ضعیف توان پرداخت را ندارند.
انتهای پیام/