به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار فارسی به نقل از خبرگزاری ایسنا، پنجشنبه گذشته «ایراکلی کوباخیدزه» نخستوزیر گرجستان پس از انتقاد پارلمان اروپا از انتخابات اخیر این کشور که به ادعای آن آن«نه آزاد بود و نه عادلانه»، از تعلیق مذاکرات پیوستن به اتحادیه اروپا خبر داد.
هزاران معترض در چند روز پس از آن به خیابانها ریختند و منابعی به وبسایت «پالتیکو» گفتند که بخشی از ساختمان پارلمان گرجستان شامگاه شنبه آتش گرفته است. همچنین پلیس گرجستان با استفاده از ماشینهای آبپاش، گاز اشکآور و اسپری فلفل برای سرکوب تظاهرات اقدام کرده است.
در همین حال وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای مداخلهجویانه و طرح اتهاماتی اعلام کرد: «تصمیم حزب رویای گرجستانی برای تعلیق روند پیوستن گرجستان به اتحادیه اروپا برخلاف وعده به مردم گرجستان است که در قانون اساسی آنها درج شده و قول ادغام کامل در اتحادیه اروپا و ناتو را میدهد. رویای گرجستانی با تعلیق روند الحاق گرجستان به اتحادیه اروپا، فرصت روابط نزدیکتر با اروپا را رد کرده و گرجستان را در برابر کرملین آسیبپذیرتر کرده است.»
وزارت امور خارجه آمریکا همچنین در بیانیه خود «استفاده بیش از حد زور توسط پلیس» را محکوم کرد و گفت که مردم گرجستان «به شدت از ادغام با اروپا حمایت میکنند.»
در همین حال رسانههای گرجستان هم شنبه گزارش دادند که «دیوید زالکیانی» سفیر گرجستان در آمریکا از سمت خود استعفا کرده است. زالکالیانی از آوریل ۲۰۲۲ بهعنوان سفیر این کشور در آمریکا خدمت کرده است.
تنشها در گرجستان از زمانی که حزب رویای گرجستانی همسو با مسکو، پیروزی در انتخابات ۲۶ اکتبر را اعلام کرد، تشدید شده است. این در حالیست که احزاب مخالف با ادعای تقلب در انتخابات، با این دستاورد مخالفت کردهاند.
در حالی که بر اساس برخی نظرسنجیها، نزدیک به ۸۰ درصد از مردم گرجستان از عضویت در اتحادیه اروپا حمایت میکنند، دولت به طور فزایندهای به سمت همسویی با روسیه حرکت کرده و خود را بیشتر از اتحاد غربی دور کرده است.
به گزارش پالتیکو، رهبران اتحادیه اروپا روند عضویت گرجستان را در ۳۰ اکتبر به حالت تعلیق درآوردند و مدعی شدند که این کشور در پرتو انتخابات اخیر خود «به عقب حرکت کرده است.»
گرجستان سال گذشته از سوی اتحادیه اروپا بهعنوان نامزد عضویت مطرح شد و راه را برای پیوستن این کشور قفقاز جنوبی به این اتحادیه هموار کرد. با این حال، پس از آن که قانونگذاران حزب حاکم رویای گرجستانی در ماه مه به قانونی رأی دادند که سازمانهای غیردولتی مورد حمایت غرب را «عوامل خارجی» مینامند، اجرای آن به حالت تعلیق درآمد.
ایالات متحده هم طی اقدامات مداخلهجویانه خود تحریمهایی را علیه قانونگذاران رویای گرجستانی اعمال کرده و مدعی است که آنها «مسوول عقبنشینی از دموکراسی و سرکوب شدید» معترضان در جریان اعتراضهای گسترده در تابستان هستند.
انتهای پیام