به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار فارسی به نقل از خبرگزاری ایسنا، خبرگزاری روسی در ارزیابی خود درباره درگیریهایی که اخیرا از سوی مجموعهای از گروههای تروریستی از حدود چهار روز پیش در نقاطی از سوریه به راه افتاد و اینکه چه کسانی پشت این ناآرامیها بودهاند، مینویسد: «به دنبال تشدید ناگهانی تنشها در سوریه، شبهنظامیان متعلق به چندین گروه افراطی به مواضع نیروهای دولت جمهوری عربی سوریه حمله کردند. تروریستها برخی مواضع را تصرف کرده و با آوردن نیروهای ذخیره این مواضع را تثبیت کردند. ارتش سوریه در تلاش برای بازپسگیری مواضع از دست رفته است.»
«آندری کاتس» طی یادداشتی در خبرگزاری ریانووستی نوشت: صبح روز چهارشنبه گذشته، ۲۷ نوامبر، موجی از حملات تروریستها در استانهای حلب و ادلب سوریه آغاز شد. گروههای تروریستی موسوم به «جبهه النصره» و «ارتش ملی سوریه» توانستند به طور مخفیانه حجم زیادی از نیروهای خود را از قبل وارد این مناطق کنند. آنها توافق کاهش تنش که در سال ۲۰۲۰ با مشارکت روسیه، ترکیه و ایران منعقد شده بود را نقض کرده و در یک جبهه بزرگ حملات خود را به اجرا در آورده و به حومه شهر حلب، یکی از بزرگترین شهرهای سوریه که در دهه ۲۰۱۰ صحنه درگیریهای شدیدی بین ارتش سوریه و تروریستها بود رسیدند.
به گزارش این رسانه، «آنگونه که چند کانال تلگرامی گزارش دادهاند، در پی این عملیات گروههای تروریستی، وضعیت پیرامون شهر حلب به سرعت رو به وخامت رفت. شبهنظامیان از سه محور به طور همزمان پیشروی کردند: محور غرب، محور جنوب غرب از سمت اتوبان ام-۵ و محور جنوب از سمت منطقه سراقب؛ منطقهای که در کنترل نیروهای دولت سوریه است. یکی از قدرتمندترین واحدهای ارتش سوریه موسوم به لشکر ۲۵ نیروهای ویژه که توسط مربیان روس آموزش دیدهاند، در آنجا در حال عملیات هستند و شبهنظامیان نتوانستهاند از آنها عبور کنند.»
طبق بیانیه روز پنجشنبه وزارت دفاع سوریه، گروههای تروریستی متحمل خسارات سنگین در بخش تجهیزات و نیروی انسانی شدند. در این بیانیه نوشته شد: «نیروهای دولتی سوریه با سازمانهای تروریستی با استفاده از قدرت آتش متنوع و به همراه نیروهای همپیمان مقابله میکنند»؛ با این وجود تروریستها همچنان فعال هستند.
در همان روز شبهنظامیان گروه تروریستی موسوم به «هیات تحریر الشام» و حامیان آنها حمله به شهر «عندان» واقع در ۹ کیلومتری جنوب غرب حلب را شروع کرده تا یک مسیر مهم در شمال مناطق «نبل و الزهرا» را ظاهرا با هدف محاصره حلب قطع کنند.
به نوشته ریانووستی، در غرب، درگیریهای سنگینی در حومه کفر داعل رخ داد. در سمت جنوب نیز ترویستها مناطق «جمعیه الکهرباء» و «خان العسل» را به همراه غنائم نظامی شامل خودروها، تانکها، ادوات توپخانه و مهمات تصرف کردند. تروریستها از آنجا شروع به اجرای پیشرویهایی به سمت شهر حلب کردند.
با این وجود ارتش سوریه روز جمعه دست به ضدحملاتی زده و اعلام کرد که در نتیجه این ضدحملات بیش از ۴۰۰ تروریست کشته شدند. نیروی هوافضای ارتش روسیه پشتیبانی فعالی از نیروهای دولتی سوریه در راستای مقابله با حملات تروریستها به عمل آورده و مواضع گروههای شبهنظامی را هدف بمبارانهای هوایی با استفاده از بمبهای پیشرفتهای که در جنگ اوکراین استفاده میکند، قرار داد.
حملات هوایی ارتش سوریه به مواضع تروریستها در حلب
رد پای اوکراین در ناآرامیهای سوریه
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین اظهار کرد کرملین خواستار بازیابی مجدد نظم قانون اساسی در سوریه بوده و اقدامات تروریستها را به عنوان نقض حاکمیت سوریه توصیف کرد. ایران نیز پاسخ سرسختانهتری به رویدادهای سوریه داد. «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت تمامی این رویدادها بخشی از برنامه واشنگتن به منظور بیثباتکردن تمام منطقه است.
نگارنده خبرگزاری ریانووستی تصریح میکند: «تاکتیکهای مورد استفاده شبهنظامیان در رویدادهای اخیر سوریه به وضوح نشان از آموزش دیگران به آنها دارد. هیات تحریر الشام تصاویری از استفاده عوامل این گروه از پهپادهای اف.پی.وی و همینطور پهپادهای طراحی شده برای فرو ریختن بمبهای دستساز را در کانالهای تلگرامی خود منتشر کرده است. این افراد به خودروهای زرهی ارتش سوریه و چند موضع میدانی این ارتش با پهپادها حمله کردهاند. آنها حتی ادعا کردند با یک پهپاد انتحاری یک بالگرد نیروهای دولتی سوریه را از بین بردهاند. به نظر میرسد که مربیان خارجی به اپراتورهای پهپادی این گروهها آموزش دادهاند.»
رسانه «میدل ایست اسپکتیتور» گزارش داد فرماندهان میدانی اوکراینی در بین تروریستهایی که به نیروهای دولتی سوریه حمله میکنند، شناسایی شدهاند.
به نوشته ریانووستی، اوکراین با همکاری ایالات متحده از مدتها پیش مشغول آموزش به تروریستهای هیات تحریرالشام بوده و رسانههای اوکراینی خودشان در این مورد مطالبی نوشتهاند. همزمان کییف مشغول اجرای کارزارهای گسترده استخدام سرباز در منطقه با هدف جبران کمبود سرباز در ارتش خود برای جنگ با روسیه بوده است. آخرین نشانه نیز این بوده که تروریستها در سوریه بازوبندهایی مشابه با سربازان ارتش اوکراین به رنگهای سبز و آبی بسته بودند.
بمب ساعتی
خبرگزای روسی در ادامه مینویسد که به گفته کارشناسان نه فقط دست داشتن واشنگتن و کییف بلکه دست داشتن آنکارا نیز در ناآرامی های اخیر سوریه مشهود است.
«آندری گروزین»، رئیس بخش آسیای مرکزی در انستیتوی سی.آی.اس گفت: «در درجه اول اینها مسائل سوری-ترکیهای هستند. ترکیه که نیروهای نیابتی آن در سوریه هماکنون مشغول اجرای حملات هستند اخیرا روابط تیرهای با دمشق پیدا کرد. بشار اسد در حال تقویت مواضع خود در مناطق تحت کنترل شبهنظامیان طرفدار ترکیه است.انتظار میرود ارتش او حمله بزرگی را برای فصل بهار تدارک ببیند. منابع سوری احتمال چنین تحولی را بالا دانستهاند. نیروهای نیابتی ترکیه میخواهند این بازی را به پیش ببرند.»
به نوشته کاتس، این استاد علوم سیاسی ادامه میدهد که حیات حکومت سوریه شدیدا برای مسکو مهم است. عقبنشینی نیروهای ارتش روسیه از منطقه غرب آسیا باعث پیچیدهتر شدن هر چه بیشتر روابط دشوارش با آنکارا خواهد شد. او میگوید: «لازم است که فاکتور ایران را نیز در نظر بگیریم. تهران از اینکه روسیه، سوریه را ترک کند خوشش نخواهد آمد.»
بنابراین انتظار میرود اقدامات ارتش روسیه در منطقه تشدید شود.
ناظران همچنین میگویند تعداد زیادی شبهنظامی اهل کشورهای آسیای مرکزی شامل ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان نیز در بین تروریستهای فعال در سوریه هستند. آنها بعد از کسب تجربه رزمی در سوریه به کشور خود برگشته و در آنجا ممکن است تحت پوشش کارگران مهاجر وارد روسیه شوند.
به نوشته این خبرگزاری روسی، تردیدی وجود ندارد که متحدان غربی در حال تدارک برای چنین سناریوهایی هستند.
ریانووستی توصیه میکند: «بهترین کار این است که این بمب ساعتی را در فاصلهای هر چه دورتر از مرزهای روسیه که ممکن باشد خنثی کنیم.»
انتهای پیام