حضور رئیسجمهور در وزارت راه و شهرسازی
۱۰/۰۹/۱۴۰۳مصوبات کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴
۱۰/۰۹/۱۴۰۳ارتقای فرهنگ مالیاتی کشور بامشارکت مردم در تعیین محل هزینهکرد مالیات
مالیات یکی از مهمترین منابع درآمدی دولتها محسوب میشود. به ویژه کشورهایی که به درآمدهای نفتی دسترسی ندارند، به عنوان مهمترین منبع درآمد به مالیات نگاه میکنند. این منبع درآمدی نسبت به درآمدهای نفتی، قابل اطمینانتر است. نفت یک ماده تحریم پذیر است و از این حیث طی سالهای اخیر با مشکلات جدی مواجه شدهایم. از طرف دیگر، درآمدهای نفتی تحت تأثیر نوسانات قیمت ارز قرار دارند و همین امر بر ناپایداری آن افزوده است.
پرداخت مالیات یکی از وظایف اولیه شهروندان در هر کشوری است. در مقابل، دولت وظیفه دارد محل هزینه کرد مالیاتها را به اطلاع مردم برساند. در چنین فضای شفافی، زمینه برای دریافت مالیات عادلانه و به حق از همگان فراهم میشود.
طی سالهای اخیر اقداماتی در حوزه اصلاح نظام مالیاتی کشور به اجرا گذاشته شد. از جمله میتوان به راه اندازی سامانه مودیان اشاره کرد. همچنین تلاش شد که مالیات ستانی در بستر سامانه و در چارچوب تبصره ماده ۱۰۰ صورت بگیرد.
اخیراً سازمان امور مالیاتی به منظور مردمی سازی نظام مالیاتی کشور به سمت اجرای رویکردی جدید در زمینه تعامل بیشتر با مردم و مشارکت دادن مودیان در نحوه هزینهکرد مالیات رفته است. بر این اساس، مالیاتدهندگان ذیل تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم مشخص میکنند که مالیات شان کجا هزینه شود.
در همین راستا کامران غضنفری، نماینده تهران، ری، شمیرانات، پردیس و اسلامشهر در مجلس در گفتوگو با میزان، در مورد لزوم مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیات، تصریح کرد: سازمان امور مالیاتی تلاش خود را به کار گرفته است که مردم را از محل هزینهکرد مالیاتها مطلع کند و آنها را در این زمینه مشارکت دهد، این اقدامات مثبت ارزیابی میشود و میتواند در مردمی سازی نظام مالیاتی کشور موثر باشد.
وی ادامه داد: وقتی مودیان مالیاتی در جریان امور قرار میگیرند و میدانند که درآمدهای مالیاتی کجا هزینه میشوند، رغبت آنها برای پرداخت مالیات بیشتر میشود و همین امر به بهبود فضای مالیاتی کشور منجر میشود. شرایط مبهم و غیرشفاف انگیزهای برای مالیات دهی در افراد به وجود نمیآورد و به معضلاتی مانند فرار مالیاتی دامن میزند.
این نماینده مجلس گفت: وقتی مودیان میدانند که مالیات پرداختی شان در فلان پروژه راه سازی، مدرسه سازی و… به کار گرفته میشود، با رضایت بیشتری اقدام به پرداخت مالیات میکنند. مردم معمولاً خودشان لزوم تکمیل چنین پروژههایی را در کشور حس میکنند. این روندها که در نهایت به مشارکت بیشتر مردم در امور مالیاتی کشور منجر میشود، مثبت است.
غضنفری گفت: مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها یک بازی برد-برد است. از یک طرف، درآمدهای مالیاتی دولت وصول میشود و از طرف دیگر، پروژههای زیربنایی تأمین اعتبار میشوند. تمامی این روندها به نفع کشور است و منافع همگان را تأمین میکند.
وی ادامه داد: این که درصد بالایی از مالیات دهندگان قریب به ۳۵۰ هزار نفر در تعیین محل هزینه کرد مالیاتها مشارکت کرده اند، نشان دهنده ارتباط گرفتن مردم با طرح جدید مالیاتی دولت است است. این آمار نشان میدهد که وقتی مالیات دهنده از محل هزینه کرد مالیات اطلاع داشته باشد، با رضایت و انگیزه بیشتری اقدام به پرداخت مالیات میکند و درصد فرار مالیاتی کاهش پیدا میکند.
این نماینده مجلس گفت: بهبود فرهنگ مالیاتی در کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. مالیات به عنوان یک منبع درآمدی پایدار برای دولت مطرح است که میتواند زمینه ساز اداره کشور و پیشبرد طرحهای عمرانی و زیربنایی باشد. هر چقدر شفافیت و مشارکت مردم در زمینه مصرف مالیات بیشتر شود، فرهنگ مالیاتی کشور ارتقا پیدا کند و فرار مالیاتی به عنوان یک ضدارزش محسوب شود، به نفع کشور است.
غضنفری گفت: آمارها به خوبی نشان از موفقیت در اجرای طرح دارد. بالغ بر ۶۶۰ میلیارد تومان از مالیاتهای مشاغل برای برای تامین مالی پروژههای آموزش عالی توسط مودیان انتخاب شده است و بالغ بر ۱.۲ همت از مالیاتهای مشاغل به سمت تامین مالی پروژههای حوزه آموزش و پرورش سوق داده شده است که همه این موارد نشان میدهد که مردم به خوبی اولویتها را متوجه میشوند. سوق دادن درآمدهای مالیاتی به سمت این امور زیربنایی در نهایت به پیشبرد بهتر امور در کشور میانجامد.
وی تاکید کرد: در شرایطی که میخواهیم به افزایش درآمدهای مالیاتی دولت مبادرت کنیم و لایحه بودجه نیز بر همین مبنا تنظیم شده است، باید برقراری ارتباط موثر با مالیات دهندگان در دستور کار باشد و اقداماتی در راستای بهبود فرهنگ مالیاتی کشور به اجرا بگذاریم.
انتهای پیام/