به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار فارسی به نقل از خبرگزاری ایسنا، هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه گفت: عناصر اساسی سیاست ترکیه در قبال سوریه شامل پاکسازی این کشور از عناصر تروریستی، حفظ وحدت و تمامیت ارضی کشور، پیشرفت در روند سیاسی و تضمین امنیت و بازگشت داوطلبانه سوریها به وطن است.
وزیر خارجه ترکیه همچنین بر موضع کشورش در مبارزه با حزب کارگران کردستان (پکک) تاکید کرد و گفت که ترکیه تلاشها برای سازماندهی اداره خودمختار انتخابات محلی در شمال شرق سوریه را خنثی کرده است.
براساس گزارش شبکه خبری سیانان، وی تاکید کرد که در دوره آتی اجازه چنین تلاشهایی داده نخواهد شد و به گفته وی، جنگ علیه آنچه که او به عنوان «سازمان تروریستی جداییطلب» توصیف کرد، بدون امتیاز ادامه خواهد یافت. به گفته منابع محلی اداره خودمختار شمال و شرق سوریه (AANES) اخیرا شروع به برگزاری انتخابات شهرداریها در استان دیرالزور کرده است.
ضرورت روند آستانه
وزیر امور خارجه ترکیه تلاش روسیه و ایران در روند آستانه را برای حفظ آرامش میدانی ضروری دانست و بر ادامه رایزنیهایی که با آمریکا در خصوص موضوع سوریه آغاز شد، تاکید کرد. با این حال، وی خاطرنشان کرد که تحرکات رژیم صهیونیستی برای گسترش جنگ، محیط ایجاد شده توسط روند آستانه که خونریزی در سوریه را متوقف کرده است، تهدید میکند.
فیدان طی سخنانی در پارلمان کشورش گفت: ترکیه تنها زمانی میتواند درباره خروج از سوریه بحث کند که قانون اساسی جدید پذیرفته و انتخابات برگزار و امنیت مرزها تامین شود، ضمن آنکه مواضع دولت بشار اسد باعث میشود که موضوع را اینگونه تصور کنیم که وی خواهان بازگشت به صلح نیست.
فیدان همچنین خاطرنشان کرد: گفتوگوی پیشنهادی رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه با رویکرد راهبردی، باید توسط دولت سوریه بهگونهای ارزیابی شود که منافع مردم سوریه را در اولویت قرار دهد که نشاندهنده انتظارات اساسی ترکیه است.
نادیده گرفتن مساله فلسطین، عواقبی دارد
او در مصاحبه جداگانهای با «ا هابر» پیشبینی کرد که حمایت واشنگتن از رژیم صهیونیستی در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ ادامه خواهد داشت و اظهار داشت که مواضع طرفدار اسرائیل در ایالات متحده جای تعجب ندارد.
وی با ابراز نگرانی از اینکه دولت ترامپ صرفاً بر جنگ اوکراین تمرکز کند و موضوع فلسطین را نادیده بگیرد، گفت که این مساله عواقب سختی در پی خواهد داشت و از ترامپ خواست به وعدههای خود پایبند باشد.
آمادگی ترکیه برای ریاست ترامپ
فیدان با تاکید بر ماهیت تاریخی پیچیده روابط آمریکا و ترکیه با توجه به روابط خوب اردوغان با ترامپ و اهمیت گفتوگو بین دو کشور ابراز اطمینان کرد که این امر روابط را هدایت میکند.
وی همچنین خاطرنشان کرد که ترکیه در حال آماده سازی سناریوهای مختلفی بر اساس پاسخهای احتمالی قدرت های بزرگ جهانی به ریاست جمهوری دوم ترامپ است.
دیدار احتمالی اردوغان – اسد
فیدان بار دیگر به دیدار احتمالی اردوغان با اسد اشاره کرد و شیوه رهبری اردوغان را بهعنوان سوق دادن فرآیندها به نقطه نهایی، سادهسازی مسائلی که نیاز به اراده سیاسی روشن دارد، توصیف کرد.
او به تجربه خود در میانجیگری مسائل پیچیده اشاره کرد و بر نقش حیاتی نشان دادن اراده سیاسی تاکید کرد.
فیدان بر ماهیت غیرمنتظره بودن اظهارات اردوغان تاکید کرد و گفت که مذاکرات مستقیم بین رهبران برای دستیابی به راهحل پس از سالها مذاکره غیرمستقیم از طریق طرفین ثالث ضروری است.
هاکان فیدان شنبه گذشته با اشاره به اظهارات اردوغان درباره دیدار با بشار اسد، با اشاره به اینکه اردوغان اراده خود را در بالاترین سطح ابراز کرده است، اشاره کرد که این موضوع به اراده سیاسی مربوط میشود و اهمیت رهبر یک کشور دموکراتیک را برجسته کرد.
پس از آنکه رئیسجمهور ترکیه در ۱۳ نوامبر نسبت به احتمال دیدار با بشار اسد، رهبر سوریه ابراز امیدواری کرد، مسکو احتمال چنین دیداری را در آینده قابل پیشبینی رد کرد.
الکساندر لاورنتیف، فرستاده ویژه رئیس جمهور روسیه با بیان اینکه ترکیه مانند یک “قدرت اشغالگر” عمل میکند، خاطرنشان کرد که این به حمایت این کشور از مخالفان سوری مربوط میشود و موضوع اصلی خروج نیروهای ترکیه از سوریه است و برای دمشق بسیار دشوار است که بدون ضمانت خاصی از ترکیه در مورد خروج نیروهایش وارد گفتوگو شود.
فیدان در ۱۶ نوامبر اعلام کرد که روسیه در مورد عادیسازی روابط ترکیه و سوریه تا حدودی بیطرف است و از سوریه خواست تا بازگشت ۱۰ میلیون آواره سوری را تسهیل کند.
انتهای پیام