تصاویری از موشک بزرگ «استارشیپ» در آستانه پرواز ششم
۲۷/۰۸/۱۴۰۳نبویان: تغییر در سیاستهای هستهای کشور در شرایط خاص فعلی امری بدیهی است
۲۷/۰۸/۱۴۰۳والاستریتژورنال: اروپا به فشار ترامپ برای صلح اوکراین پاسخ میدهد
رسانه آمریکایی گزارش داد، کشورهای اروپایی که نگرانند مبادا فرصت خاتمه جنگ اوکراین از دست برود، بهطور فزایندهای از تلاش رئیسجمهور منتخب آمریکا برای مذاکرات صلح میان روسیه و اوکراین استقبال میکنند.
درحالیکه در فوریه ۲۰۲۵ جنگ اوکراین وارد سومین سال خود خواهد شد، اکنون نگاهها به وعدههای «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا از جمله خاتمه جنگ اوکراین در سریعترین زمان دوخته شده است.
روزنامه «وال استریت ژورنال» در گزارشی با اشاره به موضع کشورهای اروپایی به تلاش ترامپ برای خاتمه جنگ اوکراین مینویسد: «درحالیکه برخی رهبران اروپایی مسئله جبران شکافهای مالی و کمکها به اوکراین در صورت قطع کمکهای واشنگتن به کییف را بررسی میکنند، برخی مقامات در بسیاری از پایتختهای اروپایی ضمن تاکید بر پیشرویهای ارتش روسیه، متوجه شدهاند که خروج از این جنگ شدیدا ضروری است.»
این نشریه آمریکایی تاکید میکند: «افزایش همسویی میان اروپا و دولت جدید ترامپ بر سر خاتمه جنگ اوکراین حتی از ۶ ماه پیش آغاز شده است. البته در آن زمان برخی مقامات اروپایی با ترس به وعده ترامپ برای اتمام جنگ اوکراین نگاه میکردند و همچنان هم نگرانند که رئیسجمهور منتخب آمریکا به قیمت اوکراین، توافقی را با کرملین تنظیم کند.»
وال استریت ژورنال در این خصوص مینویسد: «نگرانیها همچنان در اروپا عمیق هستند و رهبران اروپایی از این نگرانند که دونالد ترامپ با کدام قسمت از توافق صلح یا آتشبس موافقت خواهد کرد.»
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین اخیرا در مصاحبهای ضمن ابراز امیدواری تحت دولت جدید ترامپ گفت: «مطمئنا با سیاستهای این تیم جدید که در ماه ژانویه ریاست کاخ سفید را برعهده خواهد گرفت، جنگ سریعتر به پایان میرسد. این رویکرد آنها، وعدهشان به جامعه خود بوده و همچنین برای آنها بسیار مهم است.»
«دونالد ترامپ» با کسب ۳۱۲ رای الکترال در انتخابات ریاستجمهوری پنجم نوامبر توانست رقیب خود «کامالا هریس» معاون رئیسجمهور آمریکا و نامزد حزب دموکرات را شکست دهد و به عنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور ایالات متحده انتخاب شود؛ رئیسجمهور منتخبی که با وعدههای انتخاباتی متعددی از جمله خاتمه جنگ اوکراین در کوتاهترین زمان ممکن، حتی پیش از مراسم تحلیف آرای مردم آمریکا را به خود جلب کرد.
دیدار اخیر ترامپ و زلنسکی در نیویورک در ماه سپتامبر
این رسانه آمریکایی با اشاره به وضعیت اوکراین در آینده مینویسد: «تیم ترامپ شدیدا مطمئن است که اوکراین نسبت به برگزاری مذاکرات صلح با روسیه نسبت به آنچه علنا اذعان میکند، راغبتر است. ترامپ و مشاوران ارشدش معتقدند که اوکراین با توجه به مشکلات میدان نبرد، بهزودی با انتخابهای کمی از جمله نشستن پای میز مذاکره مواجه خواهد شد.»
البته این گزارشها در حالی عنوان میشوند که نشریه «پالتیکو» اخیرا با اشاره به نقش و وعدههای ترامپ در راستای خاتمه جنگ اوکراین نوشت: «ترامپ هنوز برنامهای با جزئیات ندارد و مشاورانش نظرات متفاوتی دارند اگرچه آنها نسبت به اوضاع میدان نبرد آگاه هستند. بهرغم گزارش برخی رسانهها، ترامپ هنوز تیمی را جهت پیشبرد برنامههای صلح برای اوکراین تشکیل نداده است.»
مقامات اوکراینی علنا اعلام میکنند که هدفشان همچنان بازپسگیری ۲۰ درصد از قلمروهایی است که در حال حاضر به کنترل نیروهای روسیه درآمده و این اوکراینیها نیز از این موضع حمایت میکنند، اما طبق گزارش این روزنامه آمریکایی، احتمال اینکه اوکراینیها از مسئله واگذاری قلمروها به روسیه استقبال کنند، وجود دارد، زیرا نیروهای این کشور هر چند آرام، اما مرتبا در جبهه شرقی پیشروی و خسارات سنگینی را به طرف اوکراینی وارد میکنند.
در رابطه با وضعیت میدان نبرد، ارتش اوکراین در شرق نیروهای خود را از دست میدهد و بهرغم حملات غیرمنتظرهای که به «کورسک» روسیه داشته و همچنین تسلیحات زیادی که از غرب دریافت میکند، قادر به حفظ مواضع خود نیست و نیروهای روسیه هر چند با دستاوردهای کم به پیشرویها در دونباس در شرق ادامه میدهند.
طبق نتایج نظرسنجی که توسط «موسسه بینالمللی جامعهشناسی کییف» در ماه اکتبر انجام شده، نشان میدهد که ۳۲ درصد از شرکتکنندگان از واگذاری قلمروها در ازای پایان جنگ و حفظ استقلال کشور حمایت میکنند و این رقم در مقایسه با اوایل سال جاری میلادی که ۱۴ درصد بود، با افزایش مواجه شده است.
برنامه ترامپ برای جنگ اوکراین چیست؟
اما سوال اساسی این است که «دونالد ترامپ» چگونه میخواهد به این جنگ خاتمه دهد و آیا «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه وارد مذاکرات خوبی خواهد شد.
وال استریت ژورنال در این خصوص مینویسد: «مشاوران ترامپ برنامههای گوناگونی دارند که تمامی آنها با رویکرد بایدن که قرار بود تا هر زمان که جنگ طول بکشد، سلاح ارسال کند، متفاوت است. این پیشنهادات اگر اتخاذ شوند احتمالا اوکراین را از عضویت در ناتو تا ۲۰ سال آینده دور نگه میدارد.»
بایدن و زلنسکی در نشست ۲۰۲۴ ناتو در واشنگتن دیسی
درحالیکه دولت کنونی آلمان صراحتا اعلام کرده که با عضویت اوکراین در ناتو طی سالهای آینده مخالف است؛ اما مشخص نیست که سایر متحدان اروپایی با این دیدگاه همسو خواهند بود یا خیر، با این حال اگر آنها موافقت کنند، باید مذاکرات پایان جنگ را آغاز کنند.
«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان روز جمعه با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه بهطور تلفنی گفتگو و بر لزوم پایان جنگ اوکراین تاکید کرد.
چندی پیش رهبران اروپایی طی نشستی در بوداپست برای اولین بار در این خصوص رایزنی کردند که اگر کمکهای واشنگتن به کییف تحت ریاست «دونالد ترامپ» قطع شود، چه کمکهایی انجام خواهند داد.
در بسیاری از پایتختهای اروپایی، موضع رسمی این بوده که اروپا همچنان به حمایت از اوکراین تا زمانی که ضروری است، ادامه خواهد داد. این دیدگاه در برخی کشورهای اروپایی از جمله لهستان، کشورهای حوزه بالکان و اسکاندیناوی نیز مورد حمایت قرار گرفت.
اما هشداری را از سوی «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه و «جورجیا ملونی» نخستوزیر ایتالیا دریافت کرد درخصوص اینکه آیا اروپا قادر خواهد بود کمکهای بشردوستانه و نظامی مورد نظر کییف را در صورت قطع آن توسط ترامپ، تامین کند یا خیر. همچنین «ویکتور اوربان» نخستوزیر مجارستان مدتهاست خواستار پایان دادن سریع به جنگ اوکراین است.
مجارستان برخلاف بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارسال هرگونه سلاح مرگبار به اوکراین را رد کرده و بر یک راهحل مسالمتآمیز برای این درگیری متمرکز است. این کشور همچنین از تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه بارها به شدت انتقاد و نخستوزیر آن، تحریمها و محدودیتهای مذکور را یک «شکست» توصیف کرده است که صرفا بحران انرژی را بدتر میکند.
وال استریت ژورنال در پایان این گزارش مینویسد: «اگر اوکراین عضو ناتو نشود، مقامات اروپایی میگویند که اوکراین باید با تجهیزات و حمایتهای نظامی کافی تامین شود تا از حملات آتی روسیه جلوگیری شود و این مقامات خواستار تداوم کمکهای واشنگتن به کییف نیز هستند.»
منبع: ایسنا