فناوریهایی که به جای باتری از بدن انسان انرژی میگیرند
۱۹/۰۸/۱۴۰۳حملات شدید رژیم اشغالگر به ضاحیه جنوبی بیروت
۱۹/۰۸/۱۴۰۳سایه جنبش بایکوت بر سر شرکتهای بزرگ آمریکایی
بیتوجهی به فراخوان تحریم اسرائیل بسیاری از شرکتهای بزرگ آمریکایی که حامی نسلکشی اسرائیل در غزه و لبنان هستند را دچار چالش اقتصادی کرده است.
نسلکشی اسرائیل علیه ۲.۳ میلیون فلسطینی ادامه دارد. اسرائیل، غزه را ویران میکند و فاجعه انسانی و زیستمحیطی فاجعهباری با ابعاد ناگفته به بار میآورد.
در حال حاضر دست کم ۴۵۰۰۰ فلسطینی در غزه شهید شده اند و تخمین زده میشود که تعداد کشتهها بسیار بیشتر باشد. هزاران نفر زیر آوار خانه هایشان مدفون شده اند و صدها هزار نفر دیگر از صدمات جسمی شدید و زخمهای روحی رنج میبرند. بیشتر جمعیت غزه عمداً گرسنه و دچار سوء تغذیه هستند و در چادرها آواره شده اند.
وضعیت در شمال غزه که اسرائیل در حال اجرای «طرح ژنرال» و قتل عام و پاکسازی قومی است، وحشتناکتر است. هزاران نفر دیگر در شبکهای از اردوگاههای شکنجه اسرائیل با وحشیانهترین رفتاری که میشود تصور کرد، اسیر هستند.
ناکامی جامعه بینالملل در پایان دادن به همدستی دولتی، شرکتی و نهادی غرب در نسلکشی سیستم آپارتاید اسرائیل به این رژیم برای پیشبرد جنایاتش جرات بیشتری داده است به گونهای که حملات وحشیانه اش را از اول اکتبر سال جاری میلادی به لبنان نیز گسترش داده است.
تنها در چند هفته، اسرائیل بیش از ۲۰۰۰ شهروند لبنانی را به شهادت رسانده و بیش از ۱۰۰۰۰ نفر را مجروح کرده است و هزاران خانه و روستاها را به طور عمدی ویران کرد. از حملات وحشیانه اسرائیل مشخص است که قصد دارد الگوی تخریب و نسل کشی خود را – با هدف قرار دادن بیمارستان ها، کارکنان پزشکی و زیرساختهای غیرنظامی – به مردم لبنان گسترش دهد.
نقشههای اسرائیل اکنون مانند روز روشن است: پاکسازی قومی فلسطین و جنوب لبنان از مردم بومی خود، ادامه نکبت جاری که از سال ۱۹۴۸ تا به امروز بدون وقفه ادامه دارد. در این زمینه، درخواست با تاخیر جامعه بینالمللی برای آتشبس در غزه بیمعنی است، مگر اینکه با اقدامات مشخصی که بتواند ماشین جنگ نسلکشی اسرائیل را متوقف کند، حمایت شود.
با تشدید جنایات اسرائیل علیه مردم فلسطین و لبنان برخی کشورها به بایکوت و تحریم اسرائیل روی آوردند. با این حال، حمایت بیشتر کشورهای غربی از این رژیم تحریم آن را تا حدودی با مشکل مواجه ساخت. در همین حین، جنبش بایکوت، عدم سرمایهگذاری و تحریم اسرائیل (BDS) در حمایت از مردم مظلوم فلسطین و لبنان فراخوانی را برای تحریم هر آنچه مرتبط با اسرائیل بود را راه اندازی کرد.
این جنبش علاوه بر فراخوان تحریم علیه اسرائیل، خواستار عدم سرمایه گذاری در بخشهای مختلف مرتبط با رژیم اسرائیل شد.
فراخوان تحریم فروشگاهها و رستورانهای مرتبط با اسرائیل
رستورانهای زنجیرهای مک دونالد یکی از مواردی که با سرمایه گذاری صهیونیستها هدایت میشود. مکدونالد با وجود تلاشها برای جذب مشتریان با وعدههای غذایی بزرگ ولی ارزان، بازهم با کاهش بیش از انتظار فروش مواجه است، زیرا تقاضا همچنان کاهش مییابد.
به رغم اینکه مصرفکنندگان در سراسر ایالات متحده، اروپا و چین در ماههای اخیر به دنبال کاهش هزینههای خود بوده اند و خسته از سالها تورم بالای مواد غذایی به دنبال غذای ارزانتر یا ماندن در خانه هستند، ولی مکدونالد به دلایل دیگری با کاهش مشتری مواجه است. موضع حمایتگرایانه این برند از اسرائیل و روابط مالی آن با اسرائیل موجب شد با تحریمها و اعتراضها مواجه شود. در ماه آوریل، این شرکت امتیاز ۳۰ ساله را از شرکت اسرائیلی آلونیال Alonyal خریداری کرد و مالکیت ۲۲۵ رستوران با بیش از ۵۰۰۰ کارمند را پس گرفت. آلونیال مدت کوتاهی پس از حمله ۷ اکتبر اعلام کرده بود که وعدههای غذایی رایگان به ارتش اسرائیل اهدا خواهد کرد.
مدیریت رستوران زنجیرهای فست فود ایالات متحده سعی کرده است با پیشنهادات وعده غذایی ۵ پوندی در انگلیس و ۵ دلار در آمریکا، و تبلیغات محدود در ایالات متحده مشتریان را جذب کند. رقبای او از جمله وندیز Wendy’s، برگر کینگ Burger King و تاکو بل Taco Bell نیز به بستههای غذایی و پیشنهادات محدود برای جذب مشتریان، بهویژه آنهایی که از خانوادههای کم درآمد هستند، متوسل شدهاند که این شرایط را برای مک دونالدز سختر میکند.
فروشگاههای زنجیرهای استارباکس آمریکا که از قتلعام مردم غزه حمایت کردند، و به جنبش تحریم اسرائیل نپیوستند، با کاهش فروش مواجه شده است. این فروشگاهها از کاهش ۷ درصدی فروش جهانی خود در بازه زمانی جولای تا سپتامبر ۲۰۲۴ خبر دادند و سومین کاهش متوالی را در ۹ ماهه نخست سال جاری به ثبت رساندند. بخشی از امتیاز این فروشگاه متعلق به رژیم صهیونیستی است. شرکتهای کوکاکولا و کارفور نیز به دلیل موضع حمایتی از اسرائیل هدف تحریمهای جنبش بایکوت هستند.
تحریم حوزه انرژی اسرائیل برای فلسطین
مجمع عمومی سازمان ملل متحد – برای اولین بار در ۴۲ سال گذشته – قطعنامهای را تصویب کرد که در آن خواستار تحریمهای مشخص علیه اسرائیل پس از تصمیمات مکرر دیوان بین المللی دادگستری (ICJ) است که بر تعهد قانونی همه دولتها و شرکتها برای پایان دادن به همدستی با جنایات اسرائیل تاکید میکند.
نسل کشی اسرائیل در غزه و جنوب لبنان از نفت و زغال سنگ نیرو میگیرد، زیرا این دو ماده انرژی شبکه برق، صنعت تسلیحات، زیرساختهای هوش مصنوعی و تردد وسایل نقلیه نظامی آن را تامین میکند. فروش گاز میلیاردها دلار به اقتصاد اسرائیل تزریق میکند و به این رژیم اجازه میدهد تا به حملات نسل کشی خود ادامه دهد.
در پایان فوریه ۲۰۲۴، سازمانهای فلسطینی فراخوانی صادر کردند که در آن توقف هرگونه انتقال انرژی به اسرائیل، خرید گاز اسرائیل و مشارکت شرکتها در استخراج و فروش منابع انرژی -بهویژه منابعی که در زمین و آبهای انحصاری فلسطین استخراج میشوند- خواستار شد.
در پاسخ به این فراخوان و دیگر کمپینهای تحت رهبری فلسطین، دولت کلمبیا که از مخالفان رژیم اسرائیل و نسل کشی آن هستند، انتقال زغالسنگ به اسرائیل را متوقف کرد که تقریباً ۷۰ درصد از مصرف اسرائیل را تشکیل میدهد.
پس از آن تانکرهای حامل سوخت جت جنگنده و کشتیهای حامل مواد منفجره به اسرائیل از لنگر انداختن در بسیاری از بنادر در آفریقا و اروپا امتناع کردند. جنبش تحریم اسرائیل در انگلیس، آفریقای جنوبی، ترکیه، ایالات متحده، برزیل و جاهای دیگر آغاز شده و ادامه دارد.
کنفرانس احزاب COP امسال در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان فرصتی برای برجسته کردن جنایات اسرائیل است. آذربایجان یکی از واردکنندگان عمده تسلیحات اسرائیل است که مستقیماً صنایع نظامی اسرائیل را تأمین مالی میکند. علاوه بر این، نفت آذربایجان، در میان سایر تامین کنندگان اصلی، به ماشین جنگی اسرائیل سوخت میدهد. در طول نسل کشی مردم فلسطین و لبنان توسط اسرائیل، نفت آذربایجان بیش از یک چهارم واردات نفت خام اسرائیل را تشکیل میداد. این نفت از طریق خط لوله باکو – تفلیس – جیهان (BTC) به ترکیه منتقل میشود. این خط لوله عمدتاً متعلق به بریتیش پترولیوم (BP) و شرکت نفت دولتی آذربایجان، سوکار (SOCAR) است.
علیرغم حمایت اعلام شده ترکیه از آزادی فلسطین و تعلیق رسمی بیشتر تجارت با اسرائیل، این کشور اجازه میدهد نفت آذربایجان از بندر جیهان ترکیه عبور کند، از آنجا با تانکرها به اسرائیل منتقل شود. از اکتبر ۲۰۲۳، جنبش جوانان ترکیه که به طور مداوم به سوکار و شرکتهای همدست ترکیه اعتراض کرده اند.
فراخوان جنبش بایکوت علیه چند شبکه عربی حامی اسرائیل
جنبش بایکوت، عدم سرمایهگذاری و تحریم اسرائیل (BDS) اخیرا فراخوانی را برای تحریم آنچه که آن را «سخنگویان دشمن اسرائیلی که به زبان عربی صحبت میکنند» توصیف کرده، منتشر کرد.
این فراخوان شامل تحریم شبکههای العربیه، ام بی سی، الحدث، اسکای نیوز عربی متعلق به امارات، پلتفرم پخش شاهد و شبکه خبری لبنانی ام تیوی به دلیل حمایت از اسرائیل است.
این جنبش میگوید که این کانالها «نه تنها به طور اختصاصی روی گسترش عادیسازی روابط کشورهای عربی با دشمن اسرائیلی مانور میدهند، بلکه بخشی جداییناپذیر از جنگ استعماری علیه آگاهی اعراب و تلاشهای مداوم برای استعمار افکار مردم منطقه عرب هستند».
ترجمه و گردآوری: اعظم پورکند