دیدار رئیس جمهور بلاروس با پزشکیان
۰۳/۰۸/۱۴۰۳مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران: مجموعه وزارت نفت برای زمستان آماده است
۰۳/۰۸/۱۴۰۳آمادهایم سطح مبادلات با ازبکستان را به ۵ میلیارد دلار برسانیم
عارف گفت:ایران و ازبکستان میتوانند اقتصادهای مکمل یکدیگر باشند و باید هرچه زودتر تفاهم نامهها و موافقتنامههای امضاء شده برای گسترش همکاری ها، «عملی» شود.
محمدرضا عارف صبح پنجشنبه ۳ آبان ۱۴۰۳ در دیدالذیذ قدرت اف با بیان اینکه «در روزهای اخیر، دو دیدار مشترک در سطح سران دو کشور برگزار شده است» گفت: در جلسهای در عشق آباد، دکتر پزشکیان و رئیس جمهورازبکستان با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند، همچنین در دیدار با آقای عارف اف، نخست وزیر ازبکستان، به بررسی راهکارهای مشترک برای ارتقاء روابط دو جانبه در همه زمینهها پرداختیم، اما نکته مهم این است که وجه مشترک هر دو دیدار و مذاکره، «گلهمندی» از سطح پایین مبادلات اقتصادی بین دو کشور بود.
وی با تاکید بر مشترکات دیرینه فرهنگی و توانمندیهای بالای دو کشور در عرصههای مختلف گفت: ما میتوانیم «اقتصادهای مکمل» یکدیگر باشیم و باید هرچه زودتر تفاهم نامهها و موافقتنامههای امضاء شده برای گسترش همکاری ها، «عملی» شود.
وی با بیان آنکه «واقعیت آن است که سطح مبادلات چند صد میلیون دلاری در شأن دو کشور نیست»، گفت: بر اساس تفاهم نامهها و توافقاتی که بین دو کشور امضا شده است، سطح مبادلات تا پایان ۲۰۲۴ باید به یک میلیارد دلار برسد، اما نخست وزیر ازبکستان پیشنهاد مبادلات تجاری ۵ میلیارددلاری را مطرح کردند که ما هم از آن استقبال میکنیم.
معاون اول رئیس جمهور خطاب به وزیر سرمایهگذاری، صنعت و تجارت ازبکستان گفت: با آقای مهندس اتابک، وزیر صمت و رئیس ایرانی کمیسیون مشترک ایران و ازبکستان، جلسات مذاکره تخصصی را برگزار و توانمندیهای دو کشور در تمام زمینهها را بررسی کرده و به جمع بندی برسید و آنچه که از نتیجه این جلسات حاصل شود، مورد تأیید دولت ایران است.
وی با بیان اینکه «اعضای کمیسیون مشترک دو کشور لازم است به چند موضوع مهم توجه داشته باشند» گفت: مهمترین موضوع آن است که در اولین فرصت، شانزدهمین کمیسیون مشترک را که قرار است کشور ما میزبان آن باشد را برگزار کنید که از نخست وزیر ازبکستان نیز برای حضور در این اجلاس یا هر زمان دیگری که صلاح میدانند، برای جمع بندی و عملیاتی کردن تصمیمات دعوت میکنم و دعوتنامهای نیز برای ایشان ارسال شده است. روسای دو کشور برای ارتقاء سطح مبادلات در زمینههای تجاری و همکاریهای زیربنایی و خصوصا در حوزه «علم و فناوریهای نوین» تأکید بسیاری دارند و خوشبختانه در این زمینهها تفاهم نامه و توافقات خوبی صورت گرفته است و نیاز است که دو طرف جدیتر درباره عملیاتی شدن آنها گام بردارند.
وی با تاکید بر اینکه «برای بهبود سطح روابط تجاری دو کشور، گام اول، استفاده از فرصت تعرفههای ترجیحی و گسترش کالاهایی که مشمول تعرفههای ترجیحی هستند میباشد»، گفت: در گام بعدی همکاریهای بانکی که تسهیل کننده فعالیت بازرگانان است باید مورد توجه قرار گیرد و خواستار آن هستیم که فعالیت بانک صادرات در ازبکستان، مورد حمایت آن دولت قرار گرفته و شاهد توسعه فعالیتهای بانکی در آینده باشیم.
عارف همچنین با اشاره به اینکه «در اجلاس اخیر اوراسیا، ایران به عنوان عضو ناظر حضورداشته است»، گفت: در دیدار با نخست وزیر ازبکستان، حضور مشترک و قدرتمند در بازار اوراسیا را پیشنهاد دادیم.
وی با بیان اینکه «در زمینه میراث فرهنگی و گردشگری مشترکات بسیار زیادی داریم و باید جایگاه ویژهای برای گردشگری و ارتباطات مردم و تجار دو کشور قائل شویم» گفت: «سمرقند و بخارا برای هر ایرانی یادآور اصفهان و شیراز است و باید امکان سفر آسانتر مردم دو کشور فراهم شود».
وی همچنین همکاری در حوزههای علمی و فناوریهای پیشرفته، تسهیل رفت و آمد طرفین در سطح مسئولان و مردم و لغو روادید از سوی طرف ازبکستان را خواستار شد و گفت: لغو روادید برای شهروندان ازبکستانی از سوی کشورمان انجام شده است، چون معتقدیم یکی از شروط توسعه روابط دو طرف، رفت و آمد شهروندان و بخصوص تجار است. امیدواریم در مذاکره با وزیر صمت ایران به تفاهمهای خوبی برسید که در اجلاس بعدی آنها را عملیاتی کنیم.
لذیذ قدرت اف نیز در این دیدار با تشکر از میهمان نوازی طرف ایرانی و تقدیم سلام رئیس جمهور و نخست وزیر کشورش گفت: با وزیر صمت ایران در زمینه تعرفههای تجاری، شیوه پرداخت هزینه کالاها و خدمات، همکاریهای بانکی، طراحی مکانیسمی برای پرداخت با ارز ملی، یوان چین و یا روبل روسیه، همکاری در زمینه واردات نفت و فلزات، خدمات بیمه ای، تبادل محصولات کشاورزی، گسترش تجارت و شبکه حمل و نقل، استفاده از بنادر چابهار و بندرعباس، همکاریهای صنعتی و تولیدات و صادرات مشترک گفتگوهای مفصلی خواهیم داشت. ما جزو معدود کشورهایی هستیم که امکان صادرات بدون پرداخت مالیات و گمرک در مورد شش هزار و دویست قلم کالا به اروپا را داریم که در صورت سرمایه گذاری مشترک در دو کشور و تولید و صادرات آن میتوانیم از این ظرفیت به خوبی استفاده کنیم.
وی همچنین با بیان اینکه «ایران در زمینه فناوری و علوم نوین جایگاه بالایی دارد» گفت: خواستار افزایش همکاری در این زمینه هستیم و یکی از محورهای مورد توجه ما استفاده از توانمندیهای علمی و فنی ایران است.
وی همچنین با اشاره به تدابیر وزارت خارجه ازبکستان در زمینه تسریع در صدور ویزای شهروندان ایرانی گفت: در مورد لغو روادید در آینده نزدیک تصمیم گیری خواهد شد.
وزیر سرمایه گذاری، صنعت و تجارت ازبکستان همچنین خواستار برگزاری نمایشگاه توانمندیهای ازبکستان همزمان با برگزاری کمیسیون مشترک دو کشور در تهران شد.
وی همچنین با دعوت از وزیر راه کشورمان برای حضور در اجلاس چهارجانبه وزرای راه چهار کشور ایران، ازبکستان، هند و ترکمنستان گفت: برای توسعه تجارت بین دو کشور نیاز است تا شبکه حمل و نقلی قدرتمندی را از بنادر جنوبی ایران تا کشورمان راه اندازی کنیم که برای رسیدن به این هدف، قصد داریم اجلاسی را در سطح وزرای راه چهار کشور در تاشکند برگزار کنیم.
در این دیدار، عارف همچنین از برگزاری اجلاس ۴ جانبه وزرای راه در کشورهای دیگر یا ازبکستان استقبال کرد و برای بررسی راهکارهای صدورنفت به ازبکستان و همچنین گسترش مبادلات تجاری دو کشور تا سطح ۵ میلیارد دلار و افزایش مبادلات در عرصههای اقتصادی، فرهنگی و علمی دستورات لازم را صادر کرد و گفت: با توجه به شرایط کنونی دولت جمهوری اسلامی ایران، تلاش میکنیم تا کم کاریهای گذشته را در همه زمینههای تجاری، فنی، علمی، اقتصادی و فرهنگی جبران کرده و رابطه دو کشور را به سطحی که دو طرف اعتقاد داریم برسانیم.